nieuws

Civiel werk Belgische scheepslift bijna gereed

bouwbreed

De kanalen, het landhoofd en de toegangsbrug bij de scheepslift van Strepy-Thieu in Belgie zijn bijna gereed. Daarmee is nog geen eind gekomen aan het in 1982 begonnen project. Er moet onder andere nog een aquaduct over een autoweg worden gebouwd. Pas daarna kunnen de schepen gebruik maken van het nieuwe Canal du Centre tussen Mons en La Louviere.

De wanden van het toevoer- en het afvoerkanaal zijn van beton, gestort met Doka Top 50 bekistingselementen met een lengte van niet minder dan 22,5 meter en een hoogte van 7 meter. Ook het landhoofd en de toegangsbrug is met Doka bekisting gemaakt.

In de toren bevinden zich betonnen contragewichten. Om die te kunnen storten heeft Doka Belgie in samenwerking met Doka’s ingenieursbureau te Amstetten in Oostenrijk een speciale bekisting ontwikkeld. Op sommige plaatsen was er slechts 25 centimeter ruimte tussen de gewichten en de wand van de toren. Een deel van die bekisting bestond uit prefab betonnen panelen. Projectdirecteur M. Francis Pirotte is zeer goed te spreken over de technische begeleiding door Doka. Het bedrijf maakt dan ook een goede kans om ook de bekisting voor het aquaduct te mogen leveren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels