nieuws

Belangstelling voor de tuin groeit met de dag

bouwbreed

Tuinieren is in Nederland hobby nummer een. Het bedrag dat per hoofd van de bevolking opgaat aan de tuin groeide in drie jaar tijd met bijna 30 procent. In 1994 investeerden we f. 2,4 miljard in ‘het erf’, in 1997 was dat f. 3,1 miljard. “Een spectaculaire stijging”, constateert Brenda Horstra, secretaris van de Vereniging Belangenbehartiging Tuinbranche (VBTB). “Ik verwacht niet dat er nog veel rek in zit.

Daarom proberen we om op dit bestedingsniveau te blijven.”

Zeven jaar geleden ging Brenda Horstra in de hoveniersbranche werken. “Toen ik het aan mijn vrienden vertelde, vroegen ze: ‘Wat is dat, hovenier?’ Nu weet 99 procent van de bevolking wat een hovenier is.”

De woningbouw stimuleert de interesse in de tuin. Nieuwe huizen krijgen een flinke lap grond, een dakterras of op zijn minst een balkon. De VBTB verwacht dat in de periode tot 2010 ruim 850.000 nieuwe huizen verrijzen.

Kassa dus, want de meeste mensen vinden de tuin erg belangrijk en zien hem als een onderdeel van het huis, weet Horstra. “Het is een soort extra kamer die leuk moet worden ingericht en daarvoor zijn tal van mogelijkheden.”

De VBTB onderzocht bij welke bevolkingsgroep tuinieren het meest aanslaat. “Onze doelgroep bestaat uit mannen en vrouwen tussen 35 en 50 jaar. Vrouwen dragen de meeste tuinideeen aan, terwijl het vooral mannen zijn die in de tuin werken.”

Ongeveer 90 procent van de tuinbezitters legt zelf een tuin aan, zo blijkt, de overigen nemen een hovenier in de arm. Horstra: “Onze doelgroep is groot. We gaan reclamespotjes maken waarin we benadrukken dat tuinieren iets is dat je het hele jaar door kunt doen. In de winter kun je net zo goed van de tuin genieten als in het voorjaar of de zomer.”

De vereniging verwacht dat tuinierend Nederland de komende jaren vooral zal investeren in nieuwe trends. Zo zal ‘virtual reality’ zijn intrede doen. “Al heel lang verfraaien mensen kale muren van hun tuin door er een schildering op aan te brengen; bijvoorbeeld een zeegezicht of openstaande deuren die toegang lijken te geven tot een landschap. Ik kan me voorstellen dat zo’n afbeelding niet langer wordt geschilderd maar geprojecteerd.”

De VBTB verwacht ook een toenemende interesse in exotische planten. “Je hebt in het buitenland schitterende planten gezien. Wat is er mooier dan die in je eigen tuin te hebben? Of een rotspartij met een waterval. Moderne technieken maken het allemaal mogelijk. Het is aan de tuinbranche om er op in te spelen.”

Reageer op dit artikel