nieuws

Baar haalt uit naar Rabobank

bouwbreed

Rustig en weloverwogen haalt Andre Baar uit voor een verwoestende optater naar de bank die ongevraagd een vertrouwelijk dossier naar justitie heeft doorgespeeld. “In het boerendorp waar ik vandaan kom, liep je kans dat de pastoor van de kansel riep: ‘U staat rood bij de Rabobank’. Die dingen gebeurden in de tijd waarin de pastoor en de Rabobank met elkaar hadden afgesproken de boeren dom en arm te houden.” De bestuursvoorzitter van NBM Amstelland wacht even, blaast een wolk sigarenrook voor zich uit en knalt de bal in het doel: “Ik dacht dat de Rabobank deze fase inmiddels was ontgroeid.”

Nee, Andre Baar heeft in de voorafgaande dagen niet tegen de confrontatie met de pers opgezien, zegt hij. Totdat hij gistermorgen de trappen van het Hilton in Amsterdam opliep. Toen leek er ineens lood in zijn schoenen te zitten, wil de vermoeid ogende bestuursvoorzitter van NBM Amstelland best toegeven.

Gek genoeg kwam Baar pas op dreef in het vragenuurtje na de presentatie van de jaarcijfers. Toen de onvermijdelijke vragen kwamen over zijn betrokkenheid bij het beursfraudeschandaal, het onderwerp waarover hij maandenlang zijn kaken stijf op elkaar had gehouden.

De Rabobank moest daarbij flink ontgelden. Baar zegt van niks te hebben geweten toen de bank besloot justitie te informeren over de naar het oordeel van de bank voor Baar belastende inhoud van een dossier over de overname van Cementbouw door NBM Amstelland, oktober 1995. Baar legde gisteren uit dat hij zich toen groen en geel had geergerd aan het uitlekken van vertrouwelijke informatie naar een concurrerende partij.

Wraak

Uit goede bron had de topman van NBM Amstelland vernomen dat de informatie afkomstig was van ‘een bank’. “Zoek dat eens uit”, had Baar daarom tegen de vertegenwoordiger van de Rabobank gezegd. Uitgerekend het onderzoek waar hij zelf om heeft gevraagd, wordt hem nu voor de voeten geworpen. De Fiod zou er aanwijzingen in hebben gevonden dat Baar van zijn bevriende relatie Adri Strating, een van de hoofdverdachten in het beursschandaal, een pakket aandelen heeft gekregen met een waarde van een half miljoen gulden, in ruil voor voorkennis over de op handen zijnde overname van Cementbouw.

Heeft de bank wraak willen nemen voor de aantijging te hebben gelekt? Baar zegt de bank nergens van te hebben beschuldigd.

Over de beschuldigingen aan zijn adres: “Ik heb krachtig ontkend wat mij is voorgehouden”. Voegt eraan toe z’n volledige medewerking te hebben toegezegd aan het onderzoek van de officier van justitie.

Alfabet opgezegd

Wat hij dacht toen hij in de krant las wat de Rabobank had geflikt? “Ik heb een deel van het alfabet opgezegd”, antwoordt hij. “Daarbij heb ik het gelaten. Nee, ik ken het dossier niet. Is het naar mij onderweg? Zeker via Rome. Ik ben al maanden benieuwd naar de stukken waarop de verdenking is gebaseerd.”

“Als het zover is, zal ik het dossier lezen”, zegt hij gelaten. Want zo nieuwsgierig is hij nou ook weer niet. Wat de kranten over zijn arrestatie hebben gepubliceerd, is bijvoorbeeld geheel aan hem voorbij gegaan, zegt hij. “Waarom? Ik wil de journalisten vriendelijk tegemoet kunnen treden.”

En hij wil zich niet te veel van zijn hoofdtaak laten afleiden. “Een onderneming als NMB Amstelland vraagt 100 procent aandacht en concentratie.”

Vragen over het verband tussen de koersdaling en zijn arrestatie wimpelt hij af met: “Dat moet u aan de aandeelhouders vragen.”

Heeft de onderneming aantoonbare schade geleden?

“Kijk naar de stroom orders van f. 200 miljoen in de eerste twee maanden van dit jaar.”

Tegenover de volkswijsheid ‘waar rook is, is vuur’ stelt Baar de juridische realiteit: “Iemand is pas schuldig nadat hij is veroordeeld.”

Of het niet beter was geweest meteen na zijn vrijlating ‘opening van zaken te geven?’ “Dan moet er wel iets te openen zijn”, zegt Baar ijskoud.

Heeft u niet overwogen om terug te treden?

“Dat is aan de raad van commissarissen. Op basis van de hun bekende gegevens hebben zij die beslissing niet genomen.”

Geen schadeclaim

Mocht blijken dat Baar inderdaad geen enkele blaam treft dan hoeft de Rabobank niet voor een schadeclaim te vrezen. “Ik ben niet zo’n claimerig type”. Baar heeft wat anders bedacht: “Als de Rabobank mij een lening aanbiedt van een half miljard tegen nul procent rente dan zou het dom van mij zijn daar niet op in te gaan”.

Zie voor de jaarcijfers van NBM-Amstelland pagina 3

Reageer op dit artikel