nieuws

Actie Lekbrug ten einde, begin actie infrastructuur

bouwbreed Premium

Nu het al enige tijd voorjaar is lijken de actievoerders de laatste resten van een winterslaap definitief van zich af te hebben geschud. De actie van GroenFront! bij de Lekbrug in aanbouw bij Vianen is gisteren beeindigd, maar Tweede Paasdag gaat Milieudefensie een landelijk actie houden tegen infrastructurele projecten.

De milieuorganisatie GroenFront! heeft haar actie tegen de aanleg van de Lekbrug bij Vianen gisteren beeindigd. De actie begon dinsdag met twintig actievoerders. De volgende dag zaten er nog twee in een 55 meter hoge torenkraan op het bouwterrein.

De bouwer van de brug, Dubbers Malden uit Malden, heeft volgens een woordvoerder beperkte last gehad van de actie. Het werk heeft normaal doorgang kunnen vinden. Wel is voor het hijswerk een mobiele kraan ingezet. De kosten daarvan neemt de bouwer voor zijn rekening. Claimen bij de opdrachtgever kan niet en bij de actievoerders is niks te halen. De kosten vloeien voort uit het dinsdag genomen besluit de actie aan te willen zien. Met harde hand verwijderen had de actievoerders alleen maar in de kaart gespeeld.

Volgens de woordvoerder is de actie mede beeindigd vanwege de omstandigheden in de torenkraan. De stroom is eraf gezet. Daarom brandde het kacheltje niet. Dan is de lol er snel af. Daar komt bij dat er dinsdag na Pasen pas weer wordt gewerkt, want Goede Vrijdag is voor de bouw een verplichte snipperdag.

Voor Tweede Paasdag heeft Milieudefensie een actie aangekondigd onder het thema ‘Er is meer onder de zon dan asfalt en beton’. De actiegroep wil samen met lokale milieu- en bewonersgroepen op acht plaatsen in Nederland actie voeren tegen grote infrastructurele projecten. Er zijn acties in Nijmegen tegen het doortrekken van de A73, in Hoofddorp tegen de uitbreiding van Schiphol en in Rotterdam tegen de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Reageer op dit artikel