nieuws

Pi de Bruijn ontwerpt Amsterdamse Zuidas

bouwbreed Premium

Architect Pi de Bruijn is door Amsterdam benoemd tot “stadsontwerper” voor de Zuidas. Hij zal samen met de Dienst Ruimtelijke Ordening het bestaande masterplan uitwerken.

De Bruijn kent de Zuidas goed omdat hij meewerkt aan de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van ABN-Amro. Dit verrijst momenteel bij station Amsterdam-Zuid, naar ontwerp van de Amerikaanse architect Cobb. De Bruijn heeft voorts al enkele jaren ervaring als “stadsontwerper”, omdat hij voor de omgeving van de ArenA het stedenbouwkundig plan heeft ontworpen.

Het masterplan, dat al is opgesteld voor de strook van enkele kilometers lang tussen Amstel en Nieuwe Meer, noemt De Bruijn een goede verkenning van de mogelijkheden. Hij ziet het als zijn taak om uit die inventarisatie een voorkeursvariant verder uit te werken. Doel is het aaneensmeden van de stadsdelen aan weerszijden van de dominante infrastructuur van rijksweg en spoorlijn en het ruimte bieden voor kantorenbouw.

“Een omvangrijke taak”, aldus De Bruijn, die verwacht daar het komende jaar een flink deel van zijn tijd mee bezig te zijn. Daarnaast is hij als architect nog in diverse andere plaatsen actief. Meest spraakmakend is zijn werk voor de Bundestag in Berlijn, tegenover de Reichstag.

Dat een architect en niet een stedenbouwer is belast met het stadsontwerp van de Zuidas, heeft volgens De Bruijn te maken met de schaal. Die ligt tussen architectuur en stedenbouw in en dat is moeilijk, aldus De Bruijn. “Je kunt het urban design noemen; er is geen Nederlands woord voor. Het gaat om het ontwerp van de openbare ruimte en de contouren van de bouwvolumes, een soort architectuur waarbij ik mij als een vis in het water voel.”

Reageer op dit artikel