nieuws

Pantheon in Parijs dreigt in te storten

bouwbreed

Het Pantheon in Parijs, de laatste rustplaats van grote Fransen, is ernstig vervallen. Als er niet snel maatregelen worden genomen, zou een bezoeker door neervallende stenen kunnen worden gedood.

Het gebouw uit de achttiende eeuw wordt jaarlijks door meer dan 250.000 mensen bezocht. Volgens de architect Herve Baptiste, belast met de zorg voor het bouwwerk binnen de Parijse monumentendienst, is de situatie zeer ernstig. “Stenen vallen van het plafond”, zegt hij in de Britse krant The Guardian. De afgelopen twee jaar zijn tien stukken graniet, waarvan het zwaarste ongeveer negen kilo woog, naar beneden gekomen.

Niet alleen het plafond is er slecht aan toe. In de muren zitten scheuren, de voegen lekken en bij stormen zijn verscheidene stukken loden bekleding van het dak afgewaaid.

De monumentendienst begon in 1985 met de restauratie van het monument, die vijftien jaar in beslag zou nemen. Maar de overheid heeft dit jaar geen cent subsidie ervoor uitgetrokken.

Het Pantheon werd tussen 1764 en 1790 gebouwd door de architecten Soufflot en Rondelet. Het gebouw was bedoeld als kerk, maar in de tijd van de Franse Revolutie kreeg het een nieuwe bestemming: laatste rustplaats van beroemde Fransen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels