nieuws

Maasvlakte meest geschikte locatie voor Schiphol-II

bouwbreed

Een ideale locatie voor een luchthaven bestaat niet. Alleen kent de locatie Maasvlakte enkele winstpunten in vergelijking met andere locaties. Dat zei minister De Boer tijdens een informeel gesprek met journalisten.

Zowel aan de uitbreiding van Schiphol als aan andere locaties kleven grote nadelen. Zo geeft de locatie Flevoland ook problemen op het gebied van geluidhinder. Een luchthaven ten zuiden van Lelystad zou bijvoorbeeld de verdere uitbouw van Almere onmogelijk maken.

Een luchthaven in de Noordzee heeft onder meer als nadeel dat de Hollandse duinen worden doorsneden. Ondergronds weliswaar, maar toch.

De locatie Maasvlakte heeft als winstpunt dat de luchthaven een mainport zou kunnen worden. Dit als vrachtvluchten kunnen worden gecombineerd met de Rotterdamse haven. Bovendien kan Rijnmond op het gebied van werkgelegenheid wel een impuls gebruiken.

De Boer onderstreepte echter dat het kabinet op dit moment nog geen keus kan maken. Daarvoor is nader onderzoek nodig. De minister verwacht dat in september de voor- en nadelen van de verschillende locaties beter in beeld zijn gebracht.

Reageer op dit artikel