nieuws

Lobby-dans rondom inframiljarden barst los

bouwbreed Premium

Met de actualisering van de Vinex aanstaande maandag in zicht, slaan de stadsgewesten en de randstadprovincies stevig aan het lobbyen. De slag om de inframiljarden is losgebarsten.

Met man en macht proberen de gemeente Rotterdam, stadsgewest Rotterdam en Haaglanden de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er meer geld in de ontsluiting van de Vinex-locaties moet worden gestoken.

Zo krijgt D66-er Machteld Versnel, voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Ruimtelijke Ordening, vandaag van het stadsgewest Haaglanden nog even te horen waarom zij vooral het belang van het openbaar vervoer naar locaties als Ypenburg, Wateringse Veld en Leidschenveen niet moet onderschatten. “We gaan voor het eerst echt lobbyen”, vertelt een woordvoerster van Haaglanden. Binnen de organisatie is daar iemand voor vrijgemaakt. De woordvoerster betreurt het dat uitgerekend die persoon juist nu met vakantie is, maar dat gemis wordt ruimschoots goedgemaakt door het enthousiasme waarmee de achterblijvers nu aan de gang gaan. “En maandag hebben we de hele dag iemand in de Tweede Kamer zitten die de Kamerleden zo nodig nog van informatie kan voorzien.”

Gek

De gemeente Rotterdam en de stadsregio Rotterdam gebruiken evenmin een extern bureau. “Stedelijke Ontwikkeling en Beheer en de stadsregio bewerken gezamenlijk Den Haag”, aldus een woordvoerster van de gemeente Rotterdam. “We gebruiken alle contacten en kanalen om ons standpunt duidelijk te maken. Je bent gek als je dat niet doet.”

Rotterdam heeft naarstig tientallen miljoenen nodig om twee weinig succesvolle Vinex-gebieden – Nesse- en Carnisselande – te ontsluiten. Tot nu toe heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat geen gulden uitgetrokken voor deze twee gebieden.

Reageer op dit artikel