nieuws

Ikea stort zich op ‘huizen van de plank’

bouwbreed

Huizen van de plank. Het kan bij Ikea. De meubelmastodont verkoopt samen met de Zweedse aannemer Skanska appartementen. Het plan is om de Europese markt op te gaan.

“We werken inmiddels een kleine twee jaar aan het project, dat de naam ‘Bo Klok’ (Leef Slim) heeft”, zegt Inger Olsson van Skanska. “We hebben gezamenlijk nu zo’n 160 flats verkocht. Op dit moment hebben we twee projecten in aanbouw. Over de samenwerking zijn we tot nu toe tevreden. We ontwikkelen en bouwen en Ikea brengt zijn ervaring in op het gebied van inrichting van woningen.”

Skanska heeft voor het project een soort houtskeletbouw ontwikkeld. Binnen enkele weken is een appartement te realiseren. De Zweedse bouwgigant zegt in staat te zijn, achttien ‘flat-pack-units’ te bouwen in drie tot vier maanden. De verkoop gebeurt vanuit een Ikea-vestiging.

Het project is volgens Skanska ook buiten Zweden mogelijk. “We hebben geen idee wanneer we Europa in gaan,” aldus Olsson. “Eerst kijken we verder hoe het project in Zweden verloopt. Dan kunnen we andere landen aandoen. Nederland? Misschien.”

In Nederland is moeilijk te achterhalen of Ikea Bo Klok ook gaat marketen. “Vorige week was onze oprichter Ingvar Kamprad hier. Hij heeft erover vertelt, maar wanneer..,” vertelt iemand van Ikea Delft, omdat Ikea Systems en Ikea Amsterdam van niets weten.

Reageer op dit artikel