nieuws

Den Haag waardeert steegjes op Speciale coordinator stroomlijnt project

bouwbreed

De verbetering van het Haagse centrum moet voor de hele binnenstad gelden. Onduidelijke achterafstraatjes mogen de looproute tussen de verschillende nieuwbouwprojecten niet verzieken. Met dit in het achterhoofd wil de Haagse wethouder van binnenstad en monumenten, Henk-Jan Meijer, de straten vernieuwen die in het centrum in een neerwaartse spiraal zitten. Om de plannen te stroomlijnen, trekt hij een coordinator aan.

Elke stad heeft ze wel: de achterafstraatjes waar niemand zich wil of durft te vertonen. Ook Den Haag kent dergelijke steegjes in het hartje centrum. Het gaat om een sterk verwaarloosd stukje binnenstad dat wordt gekarakteriseerd door veel leegstaande panden en verwaarloosde achterkanten van winkels.

In de residentie gaat het met name om het Achterom en de Kettingstraat. In de visie van de verantwoordelijk wethouder hebben de straten hier wel “potentie om een levendige sfeer” te herbergen. De straatjes staan nu te boek als onduidelijke steegjes en worden liever gemeden. Maar als het aan de VVD-wethouder ligt niet voor lang. Want, zoals hij het in zijn raadsvoorstel omschrijft: “Met het oog op de ontwikkelingen in de aangrenzende gebieden is upgrading van deze looproute als verbinding tussen deze vernieuwingen absoluut noodzakelijk.”

De wethouder wil in eerste instantie alle plannen voor beide straatjes in kaart brengen en stroomlijnen. Want ondanks het feit dat de straten al decennia lang in een neerwaartse spiraal zitten, zijn er voornemens om in het Achterom en de Kettingstraat aan de gang te gaan. Zo zijn er plannen voor de bouw van 24 tweekamerappartementen in het leegstaande pand boven de huidige vestiging van Blokker. En het in de Kettingstraat/Achterom gevestigde Hotel du Passage heeft uitbreidingsplannen. Ook zijn er voornemens om de hoekpanden in de twee straten ingrijpend te renoveren.

Horeca

De gemeente is van plan de renovaties van de panden in de twee straten zo veel mogelijk te subsidieren. Daarbij gaat het om het ophogen van het standaard subsidiebedrag van f. 19.000 per huurwoning naar een bedrag van in totaal f. 30.000. Dit kan overigens alleen wanneer de kosten van de verbouwing minimaal f. 50.000 bedragen.

Behalve het weer aantrekkelijk maken van de straten wil Henk-Jan Meijer de levendigheid terugbrengen door er horecagelegenheden te openen.

Een gemeentelijk projectcoordinator moet de vernieuwing van de twee straten ter hand nemen. Zijn taak zal het ook worden om zowel bewoners als ondernemers te enthousiasmeren iets te doen aan hun panden en de omgeving.

Elke stad kent ze wel, de achterafstraatjes in het centrum waar niemand eigenlijk wil zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels