nieuws

Architect pleit voor ‘millenniumstempel’

bouwbreed Premium

amsterdam – Grafisch ontwerper Jan Kleingeld roept alle architecten op de datering op gebouwen in ere te herstellen. Als iedereen dat een jaar lang consequent doet bij alle gebouwen die in het jaar 2000 gereedkomen, vormt die collectie tezamen een monument voor de millenniumwisseling.

De oproep staat in het blad van de Bond van Nederlandse Architecten. Gememoreerd wordt dat in vorige eeuwen het vanzelfsprekend was dat, eerst nog in Romeinse cijfers, het jaar van de bouw op de daklijst werd vermeld.

Die traditie is teloorgegaan. Alleen de spoorwegen vermelden op bruggen en viaducten nog steeds een jaartal. Na het jaar 2000 wil Kleingeld alle gedateerde gebouwen opnemen in een boek. In een brochure legt Kleingeld uit hoe dateringen op gebouwen kunnen worden aangebracht.

Reageer op dit artikel