nieuws

Aanleg noodspoor kost Den Haag miljoenen

bouwbreed

De Haagse trammaatschappij HTM is doende met het aanleggen van een noodspoor over een bouwterrein van een project in uitvoering. De aannemer en de projectontwikkelaar hebben daar dinsdag in goed overleg mee ingestemd. Betrokkenen zijn het in beginsel eens over het prijskaartje dat daaraan hangt.

De aanleg van het noodspoor zorgt er vanaf zaterdag voor dat trams niet meer hoeven te ‘driehoeken’. Dat achteruitrijden en op een ander spoor zetten van trams zorgt al ruim twee weken voor chaotische situaties in de Haagse binnenstad.

De problemen met het tramverkeer in Den Haag ontstonden toen op 8 maart het wegdek van de Kalvermarkt inzakte door een lekkage in een in aanbouw zijnde tramtunnel. De trams konden daardoor niet meer door de binnenstad en moesten via onhandige manoeuvres op het goede spoor worden gezet. Al anderhalve week is door de gemeente, trammaatschappij HTM, projectontwikkelaar MAB en aannemer BAM overlegd over de mogelijkheid tot aanleg van provisorisch spoor op het bouwterrein van het project ‘De Resident’. Dinsdag hebben MAB en BAM het terrein daarvoor aangeboden.

Een BAM-woordvoerder zegt dat aan het noodspoor over de bouwplaats voor hen wel kosten zijn verbonden. Die zijn overigens in het overleg aan de orde geweest. Volgens de woordvoerder houden de kosten verband met wijzigingen in de werkvolgorde. Zo moet een deel van de woningbouw op het terrein naar achter worden geschoven. De woordvoerder houdt er rekening mee dat de situatie met het noodspoor enige maanden kan duren.

Afspraken

Een woordvoerder van de gemeente beaamt dat er met de bouwcombinatie afspraken zijn gemaakt over de vergoeding van de schade. “De gemeente wil koste wat kost weer trams door de binnenstad laten rijden.

Daar hangt een prijskaartje aan, dat deel uitmaakt van de forse tegenvaller die de gemeente moet verwerken.” De bewoners van ongeveer 330 nabijgelegen flatwoningen krijgen van de gemeente Den Haag een compensatie van f. 250 voor de overlast tijdens de aanleg van het noodspoor. Verder kan de gemeente een schadeclaim van de HTM tegemoet zien van f. 50.000 voor elke dag dat de trams hebben moeten omrijden.

De schade voor de gemeente door de problemen met de tramtunnel wordt geraamd op ongeveer f. 2 miljoen. “Dat bedrag wordt waarschijnlijk nog veel hoger”, zegt de gemeentewoordvoerder. “Maar het is nog onduidelijk welk deel daarvan de verzekering vergoedt.”

Naast het aanleggen van een noodspoor worden ook de tramrails aan het Spui versneld aangelegd. Vanaf 16 mei kunnen de Haagse trams het winkelgebied in het centrum weer bereiken.

Reageer op dit artikel