nieuws

WVS-directie meldde miljoenen kostenoverschrijding niet

bouwbreed Premium

Onderzoek van het onafhankelijke accountantsbureau VB Deloitte en Touche heeft aangetoond dat de directie van het Werkvoorzieningsschap West Noord-Brabant (WVS) heeft verzuimd het bestuur in te lichten over een kostenoverschrijding van f. 6,2 miljoen voor de bouw van twee nieuwe werkplaatsen in Roosendaal en Etten-Leur.

Daarnaast had het bestuur geen zicht op de te hoge voorbereidingskosten, die het Ontwerp en Adviesbureau Fijnaart (OAF) berekend heeft. Het rapport bevestigt de vermoedens van het bestuur, dat begin deze maand directeur Fakkens als projectleider van het projectteam haalde.

Na publicaties over eventuele te hoge kosten, liet het bestuur van het Werkvoorzieningsschap een onderzoek instellen door VB. De f. 4 miljoen die OAF berekend had voor de voorbereidingskosten, zijn volgens VB tussen de f. 1,3 en f. 1,7 miljoen gulden te hoog. Dit komt overeen met eerdere berekeningen van PRC Bouwkostenmanagement.

Naast de berekening van de voorbereidingskosten kreeg VB ook opdracht om de gang van zaken omtrent de aanloopfase van de nieuwbouw te reconstrueren. Uit het rapport van VB blijkt dat WVS-directeur Fakkens het contact met OAF zeer persoonlijk hield. Veel kostenplaatjes werden zonder wetenschap van het bestuur goedgekeurd. Ook rept het zeer kritische rapport over de onwetendheid van het bestuur van vergaand overleg en correspondentie tussen Fakkers en OAF.

Daarnaast noemt VB het onbegrijpelijk dat de directie de kostenberekening van OAF niet heeft na laten rekenen door externe deskundigen.

Nog een project

De bouw van de nieuwe werkplaatsen valt f. 6,2 miljoen hoger uit dan dat berekend was. De begroting voor de projecten ( – 18 miljoen) is volgens recente ramingen veel te laag geschat. Dit nieuws is samen met het rapport van VB als een bom ingeslagen bij het Werkvoorzieningsschap West Noord-Brabant. Het bestuur heeft de bouw van de werkplaatsen voorlopig stil laten leggen tot VB haar onderzoek naar een soortgelijk project in 1994, waar mogelijk ook teveel voor is gerekend, klaar heeft. Deze dagen beraad het WVS-bestuur zich over het rapport en eventuele verdere stappen tegen de directie.

Reageer op dit artikel