nieuws

Vlaanderen schrikt op van milieuschandaal

bouwbreed

Een hoeveelheid cyanide, voldoende om het hele dorp uit te roeien. Die is ontdekt in de bodem van de vroegere fabrieksterreinen van de steenbakkerij Swenden, in Rumst bij Antwerpen. De hele streek staat op zijn kop, temeer omdat de overheid reeds lang van het gevaar op de hoogte was maar er niets aan heeft gedaan.

Het schandaal is gisteren ook doorgedrongen tot in het Vlaamse parlement, waar verschillende partijen aandrongen op een diepgaand onderzoek. Een bodemanalyse die eind vorige week na herhaalde klachten van omwonenden werd uitgevoerd, toonde aan dat de grond 13.000 milligram cyanide per kilogram droge stof bevat. In Nederland wordt 650 milligram cyanide al als absolute grenswaarde voor zware verontreiniging beschouwd. In Belgie bestaat merkwaardigerwijs geen grenswaarde voor cyanideverontreiniging.

Burgemeester Edgar Thijs heeft de gevaarlijke terreinen onmiddellijk tot verboden gebied verklaard en laten afzetten. Thijs overlegt nu met de Vlaamse Afvalmaatschappij en eigenaar Michel Swenden over sanering van de terreinen. De burgemeester spreekt van “een regelrechte gifstort”.

De eigenaar speelt intussen de vermoorde onschuld. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar een asfaltbedrijf dat ooit ter plaatse afval stortte.

Een van de voormalige fabrieksterreinen lag er tot zondag totaal onafgeschermd en onbewaakt bij. Het is een wonder dat de bijzonder giftige stof, die de bodem ter plaatse letterlijk blauw kleurt, tot nu toe geen dodelijke slachtoffers heeft geeist. Kinderen komen er vaak spelen.

Volgens omwonenden en milieuorganisaties wist de overheid al langer dat het niet pluis is met grote delen van de grond in en rond Rumst. Tien jaar geleden wezen buurtbewoners de gemeente er al op dat de grond ‘blauw kleurde’.

Reageer op dit artikel