nieuws

Verbouwing wordt huis fataal

bouwbreed

In Vaassen is maandagavond een vrijstaande woning aan de Kerkweg ingestort. Het huis, dat uit de jaren twintig dateert, werd op dat moment ingrijpend verbouwd. Vijf mensen die in het pand aan het werk waren, konden zich ternauwernood uit de voeten maken. Van de woning is vrijwel niets meer over.

Eigenaar Jan van Zwam (26) en zijn partner Helen de Wilde (28) kochten het oude huis in het centrum van Vaassen eind vorig jaar. Sindsdien zijn zij en een aantal vrienden druk bezig het pand te verbouwen. Behalve de dragende muren werd nagenoeg alles eruit gehaald. Bij de verbouwing was geen aannemer betrokken.

Niet bekend

W. Stap, hoofd bouwtoezicht van de gemeente Epe, maakt uit gesprekken met eigenaar Van Zwam op dat een zakkende verdiepingsbalk mogelijk het leed heeft aangericht. “Omdat de balk aan de buitenmuren verankerd was, zijn deze mee naar binnen getrokken”, zegt hij. Het dak, dat op de dragende muren steunde, stortte logischerwijs ook naar beneden.

Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De bouwvakkers die in de kelder van het huis bezig waren, konden zich op tijd in veiligheid stellen. Zij werden rond tien uur ’s avonds gewaarschuwd door een hard gekraak en zorgden vervolgens dat zij als een speer uit de woning geraakten. Eenmaal buiten zakte het bouwwerk binnen enkele tellen als een kaartenhuis in elkaar.

Van Zalm is volgens Stap ‘verdoofd’ door de ramp. De schadepost, die voorlopig geschat wordt op ruim honderdduizend gulden, moet de huiseigenaar zelf dragen: hij was niet verzekerd omdat er geen aannemer was ingeschakeld. Belangrijkste vindt Van Zalm echter dat er niemand gewond is geraakt.

Of hij de verbouwing alsnog voortzet, is nog de vraag. Stap: “Hij beraadt zich of hij opnieuw zal beginnen. Wij hebben hem geadviseerd om eerst goed na te denken en mogelijk nieuwbouw te overwegen. Wij zullen hem daarbij helpen. Dat doe je bij zulke rampen.”

Reageer op dit artikel