nieuws

Schuilkerk klaar voor de verhuur

bouwbreed

Gedoogbeleid is geen uitvinding van deze tijd. Het bestond al eind achttiende eeuw, want toen mochten rooms-katholieken er wel zijn, als zij maar niets van hun geloof lieten merken. Dus werden er schuilkerken gebouwd.

Dat klinkt provisorischer dan het was. Zo was in Diemen de schuilkerk een fraai exemplaar in Lodewijk XVI-stijl. Toen de katholieken deze kerk bij de ingebruikname in 1786 de naam De Hoop gaven, konden ze niet bevroeden welke bewogen geschiedenis het gebouw tegemoet zou gaan. Het werd een verenigingsgebouw toen de katholieken in 1910 een ‘echt’ kerkgebouw mochten neerzetten, het verviel tot meubelopslagplaats in de jaren zestig en werd gebruikt als orgelschool tot brand in 1990 grote delen van het gebouw verwoestte. Pas toen werd het alsnog op de monumentenlijst gezet en is gewerkt aan een restauratieplan.

Naar ontwerp van architectenbureau Rappange en partners heeft aannemingsbedrijf Schakel en Schrale dit uitgevoerd. Volgende week wordt De Hoop weer geopend. De gemeente gaat het verhuren voor concerten, recepties en diners.

Reageer op dit artikel