nieuws

Schiphol wil vliegveld in Pakistan aanleggen

bouwbreed

Schiphol dingt mee naar de aanleg van een luchthaven nabij het Pakistaanse Islamabad. Vooralsnog gaat de opdracht naar het Turkse Bayinder. Volgens de offerte is dit consortium het goedkoopst. De ingediende voorstellen wijken echter zoveel van elkaar af, dat de aanbesteders naar verwacht de inschrijvingen opnieuw zullen bestuderen.

Dat kan ertoe leiden dat een andere indiener het project krijgt toegewezen. Naast Schiphol en Bayinder dingen ook het Pakistaanse Matrix consortium, het Zuid-Koreaanse Ssangyong, het Franse Bouygues en het Pakistaans/Britse Habib Rafiq mee.

Elke gegadigde stelde voor zichzelf de omvang van het vliegverkeer op Islamabad vast. Mede daardoor zitten er grote verschillen tussen de ramingen. De laagste berekening gaat uit van 500.000 passagiers per jaar; de hoogste van 2 miljoen. Daarmee belopen de voorgerekende investeringen f. 750 miljoen tot f. 1 miljard.

De regering stuurt de inschrijvers de komende dagen details van een BOT-concessie toe. Aan de hand daarvan kunnen de gegadigden aanvullende berekeningen maken.

Niet bekend

Onduidelijk blijft of de regering garanties afgeeft over de omvang van het vliegverkeer. Gebeurt dat niet dan zal de winnaar aanzienlijke problemen tegenkomen bij het aantrekken van gelden.

Reageer op dit artikel