nieuws

Naviduct gaat toch door

bouwbreed

Het naviduct en de uitbreiding van de haven bij Enkhuizen gaan gewoon door. De dreigende vertraging, als gevolg van schrappen van projecten op de begroting van Verkeer en Waterstaat, is geweken. Op de begroting moet nu al voor f. 400 miljoen worden geschrapt omdat er te ruim is gepland.

Het naviduct – een project van f. 90 miljoen – stond op de lijst om geschrapt te worden. Een bittere pil voor de provincie Noord-Holland, de gemeente Enkhuizen en Rijkswaterstaat afdeling IJsselmeergebied. Temeer omdat ze alles in het werk gesteld hadden om het project juist zo snel mogelijk op de rails te krijgen. Ze lieten het er niet bij zitten. Koortsachtig overleg op ambtelijk niveau eind vorige week en begin deze week heeft uitkomst gebracht: De bouw kan gewoon op tijd doorgaan.

Het naviduct is een spectaculair plan om de weg naar Lelystad onder de sluizen van de haven van Enkhuizen te laten lopen. Tegelijk wordt de haven voor f. 34 miljoen uitgebreid. De vrijkomende bagger uit de haven wordt weer gebruikt bij het naviduct. Op die manier wordt f. 12 miljoen uitgespaard.

Wie wel

De voorselectie van de Europese aanbestedingsprocedure is een dag of tien geleden afgerond. De bestekken rollen een dezer dagen van de pers en nog voor de zomer moet bekend zijn wie de opdracht krijgt. Net na de zomer begint de bouw van het naviduct.

Maar als het naviduct niet wordt geschrapt, blijft natuurlijk de vraag welke projecten dan wel. Andere projecten die op die lijst zouden voorkomen zijn de Noordersluis en de sloop van de oude brug bij Zaltbommel. Begin maart maakt het Rijkswaterstaat bekend welke projecten vertraagd worden.

Reageer op dit artikel