nieuws

Geen ruimte voor kerncentrale in Eemshaven

bouwbreed Premium

In het bestemmingsplan Eemshaven van de gemeente Eemsmond wordt nu geen ruimte gereserveerd voor een kerncentrale. Dat heeft de Raad van State gisteren in Den Haag beslist. Eerder weigerde de provincie Groningen iedere medewerking.

Om de ruimtelijke reservering voor een nieuwe centrale is gevraagd door het ministerie van Economische Zaken, met steun van de gezamenlijke energiebedrijven. Zij willen zowel bij de kerncentrale Borssele (Zeeland) als in de Eemshaven de mogelijkheid openhouden om te komen tot een nieuwe centrale. De beslissing of het daadwerkelijk tot de bouw hiervan komt wordt overigens genomen door een nieuw kabinet.

Volgens de Raad van State is het terecht om in een huidig bestemmingsplan geen rekening te houden met een nieuwe kerncentrale. Zowel het kabinetsbesluit als inspraak en behandeling van bezwaren vergen veel tijd, aldus de Raad. In de tussentijd is bestemmingsplan Eemshaven aan herziening toe en kan Economische Zaken een nieuwe poging ondernemen.

Reageer op dit artikel