nieuws

Fabrikant komt met 160 nieuwe modellen airconditioners

bouwbreed Premium

Daikin Europe brengt in de loop van dit jaar maar liefst 160 nieuwe modellen airconditioners op de markt. Deze maken allemaal gebruik van ‘milieuvriendelijke’ koudemiddelen. Bovendien voldoen ze aan hoge rendementseisen. Het bedrijf weigert om op de markt te komen met zogenaamde ‘drop in’ oplossingen. Dat wil zeggen, dat bestaande koelmachines min of meer worden aangepast aan de milieuvriendelijker koelmiddelen.

In de meeste gevallen gaat het bij ‘drop in’ oplossingen om standaard koelmachines, die R22 als koelmiddel voeren. Deze zijn zonder ingrijpende technische aanpassing geschikt te maken voor de nieuwe koudemiddelen, die minder schadelijk zijn voor de ozonlaag. Daardoor hebben de machines een lagere COP (Coefficient of Performance), vrij vertaald koudefactor, dan speciaal daarvoor ontworpen koelmachines. Ze verbruiken meer energie en leveren minder koeling, met andere woorden, het rendement holt achteruit.

Mede met het oog hierop komt het bedrijf nu pas met zijn koelmachines, die gemaakt zijn voor koelmiddel R134a. Het Belgische bedrijf is ook de enige fabrikant van airconditioners, die zelf het koelmiddel produceert.

Daikin heeft inmiddels een volledige reeks luchtgekoelde waterkoelaggregaten, die vanaf de basis speciaal zijn ontwikkeld voor het gebruik van het R134a-koelmiddel. Zo vragen de compressoren pas revisie na 4,5 jaar continu in bedrijf te zijn geweest. De warmtewisselaar is heel compact uitgevoerd voor een verbeterde warmteoverdracht. De pijpenbundel van de verdamper is gemakkelijk uitneembaar, waardoor het onderhoud is vereenvoudigd. Flexibele aansluitingen absorberen trillingen, geluid, uitzetting en krimp door wisselende temperaturen en vereenvoudigen daardoor het installeren. Een DDC-controller geeft allerlei informaties over het functioneren van de koelmachine en is desgewenst, tot op een afstand van 1000 meter van de koelmachine, af te monteren.

Split-inverters

In het verlengde van deze airconditioners introduceert het bedrijf dit jaar ook een nieuwe serie split- en multisplit-inverters. Dit zijn warmtepompmodellen. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf ervaring opgedaan met de invertertechniek (omkeertechniek) in de VRV-installaties, waarover Cobouw reeds schreef. De vraag in de markt naar kleinere splitsystemen met een hoog energierendement in deellast, maakt deze ontwikkeling hoognodig. Een hoger rendement en een grotere verwarmingscapaciteit, gekoppeld aan een laag geluidsniveau en een hoger comfort, zijn de grote voordelen van dit soort warmtepompen. De capaciteit is aanpasbaar van 20-120%. Dat hangt af van de omgevingstemperatuur en of er koelte- dan wel warmtevraag is.

Gedurende de start van de installatie is de ruimte snel op de gewenste temperatuur te brengen. Doordat de capaciteit nauwkeurig in de hand is te houden, is ook de ruimtetemperatuur heel constant. Omdat de warmtepomp bij het bereiken van de kamer- of ruimtetemperatuur automatisch op een lager vermogen gaat draaien, is veel op energie te besparen.

Daikin heeft zijn MultiSplit buitendeel, het compressorgedeelte, 23% kleiner gemaakt dan van zijn voorganger. Hij is ook 27 kg lichter. Het geluid is met 8dB(A) afgenomen en gereduceerd tot 47 dB(A). De condensorventilator is voorzien van de nieuwe ‘Dimple fan’ ventilatorbladen. Daarbij zijn de bladen voorzien van een ‘golfballetjes’-oppervlak op de ventilatortopeinden. Dat minimaliseert luchtturbulentie en verlaagt het geluidsniveau.

Een zogenaamd ‘miswiring check’ systeem corrigeert automatisch verkeerd aangesloten bedradingen, tussen het binnendeel en het buitendeel van het splitsysteem. Het hoogteverschil tussen binnen- en buitendeel mag nu 15 meter bedragen in plaats van de 7,5 meter voorheen. Doordat de buitenunit lichter is, zijn deze units te stapelen. Dat bespaart montageoppervlakte. Van de nieuwe unit zijn het front- en zijpaneel verwijderbaar, handig bij onderhoudswerkzaamheden. Voorts geeft het bedrijf, dat in Nederland is vertegenwoordigd door Itho BV, de optie vijf ruimten met behulp van een centrale afstandsbediening te besturen.

Itho BV, Schiedam, 010-4278592.

Reageer op dit artikel