nieuws

Bij DAF ligt zwaartepunt op nieuwe motoren

bouwbreed Premium

Het zwaartepunt van de DAF-presentatie ligt bij de introductie van de 9,2 liter 24-kleppen motor, die zal worden geplaatst in de populaire 75-serie. In de zwaardere 85-serie introduceert de fabrikant de 12,6 liter motor uit de 95XF-serie. De lichtste variant in het middenprogramma, de 65-serie, krijgt in de 240 pk uitvoering een ‘controlled bypass turbo’ voor een optimaal motorkarakter. Tot slot krijgen de 65, 75 en 85 de toevoeging CF, wat staat voor ‘Compact Forte’, een compact voertuigconcept met krachtige motoren.

Op basis van dezelfde technologie als de 12,6 liter XF-motor, met vier kleppen per cilinder, ontwikkelde DAF Trucks voor de 75CF-serie een compleet nieuwe 9,2 liter zescilinder. Deze motor is leverbaar in drie vermogensvarianten: 183 kW (250 pk), 212 kW (290 pk) en 235 kW (320 pk), en biedt een grote trekkracht over een breed toerengebied. Het maximaal beschikbare draaimoment van de nieuwe 9,2 liter motor meet respectievelijk 1000, 1130 en 1275 Nm. Dit is zo’n 12% meer dan bij de oude motor. Behalve krachtig en soepel is de nieuwe krachtbron vooral ook stil en zuinig. De motor is voorbereid op de toekomstige, nog strengere emissie-eisen. Door een grote trekkracht en een laag brandstofverbruik over een breed toerengebied, is het brandstofverbruik bovendien minder afhankelijk van de rijstijl van de chauffeur.

De in 1996 geintroduceerde 6,2 liter DAF-motor uit de 65-serie, biedt in de 65CF-uitvoering keus uit 180, 210 en 240 pk met koppels van respectievelijk 630, 735 en 820 Nm. In de 240 pk uitvoering kreeg de 6,2 liter motor een nieuwe ‘controlled bypass turbo’, die garant staat voor een optimale souplesse.

CF-serie

Behalve door nieuwe, sterkere en zuiniger motoren, kenmerkt de CF-serie zich ook door een aantal vernieuwingen in het interieur. Zo zijn de kleurstellingen en de materialen veranderd, waardoor de vuilgevoeligheid verder is verminderd en het interieur is verfraaid.

Standaard is een royaal aflegvak op de motortunnel gecreeerd, waarmee invulling wordt gegeven aan de wens van chauffeurs om meer opbergruimte te hebben. Daarnaast zal de cabine van de CF-serie worden uitgerust met de nieuwe chauffeursstoel die ook in de 95XF is opgenomen.

Splinternieuw bij DAF is de 9,2 liter zescilinder motor met 24 kleppen. De motor wordt geleverd met 183, 212 of 235 kW vermogen.

Reageer op dit artikel