nieuws

Betontegels met levendige breuklijn

bouwbreed

Betonbraun (Albrecht Braun GmbH) te Amstetten in Duitsland heeft een betontegel ontworpen, die opzettelijk is voorzien van een diagonale breuklijn. Deze vormt een onderbreking van de altijd rechte lijnen van een bestrating.

Qua kleur en textuur past de tegel bij het Arcado-programma van Betonbraun. Dat omvat blokken, tegels, banden, traptreden en ronde putdeksels van beton. Er zijn zes kleuren (wit, grijs en drie zachte tinten bruin, groen en blauw) en het oppervlak heeft een fraaie structuur.

De tegel wordt niet achteraf gebroken, maar in twee driehoekige delen geproduceerd. Omdat de breuklijn kunstmatig is, passen de twee delen van de tegel altijd perfect tegen elkaar. De ontwerper van een bestrating kan de diagonale voeg extra benadrukken door gebruik te maken van verschillende kleuren. Betonbraun heeft het model van de ‘gebroken’ tegel gedeponeerd. De elementen zijn 8 centimeter dik en het gewicht per vierkante meter is circa 180 kilogram. Te verwachten is, dat de halve tegels voldoende stabiel zijn. Enkele nokken in de voeg zouden wat dat betreft echter meer zekerheid geven.

Reageer op dit artikel