nieuws

Tommel haakt af

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Dick Tommel stelt zich niet meer verkiesbaar. Zijn D66-partijgenoten zetten hem zondag op de achttiende plaats van de kieslijst. Dat was Tommel te laag, hij stelt zich niet meer beschikbaar. “Ik had mij bij de eerste tien getaxeerd. Als ik akkoord ga met die achttiende plaats, sjoemel ik met mijn eigen maatlat.”

Analyse De speculaties deden al een tijd de ronde; komen de bewindslieden van VROM terug of niet. Minister Margreeth de Boer staat sinds vorige week op nummer vier van haar PvdA-lijst. Haar politieke loopbaan lijkt zekergesteld.

Waar heeft Tommel deze degradatie aan te danken? Vanuit de top-tien geduikeld naar een achttiende plaats. Zelf had hij het niet verwacht. Sinds 1981 Tweede-Kamerlid en met ingang van Paars staatssecretaris van VROM. Tommel is gisteren naar zijn ministerie getogen om te werken, maar weet absoluut niet wat hij gaat doen als het nieuwe kabinet aantreedt. Hoe kon het zo ver komen?

Tommel weet zichzelf in ieder geval niet te verkopen. Mist de glimlach van Wijers en de charme van Zalm. Beminnelijk is een van de eerste woorden die te binnen schieten. Aardig en misschien een tikje naief. Te voorzichtig is de kritiek die hij in de Kamer wel eens kreeg. GroenLinks Kamerlid Marijke Vos maakte de variant dat alles op z’n Tommeltjes gaat in plaats van op z’n egeltjes.

De V van Volkshuisvesting is dan ook geen echt dankbaar pakket. Het huursubsidiebeleid lag vele malen onder vuur in de Tweede Kamer. In het zomer van 1996 overleefde hij de financiele crisis bij de stichting Woningbeheer Limburg (WBL). Ook een parlementaire enquete over dit debacle had geen politieke gevolgen.

Tommel heeft wel eens verzucht dat problemen bij individuele corporaties hem een hoop tijd kosten. De verzelfstandiging van deze sector is onder zijn bewind tot stand gekomen. Duurzaam bouwen waarbij zelfs een Tommelmeetlat is ingevoerd, is een ander onderwerp waar hij succes heeft geboekt. Andere ‘heldendaden’ als coordinerend bewindspersoon Bouw heeft hij niet op z’n naam.

Een variant van de huursubsidie om het voor mensen met lage inkomens mogelijk te maken een huis te kopen, kwam ook ineens uit de lucht vallen, toen Adri Duivesteijn een initiatiefwet maakte.

Volkshuisvesting betekent ook huizen bouwen. Dat gebeurt op grote schaal op de Vinex-locaties. Ook daar is kritiek op, maar die is voor de minister. Tommel richt zich vooral op de herstructurering. Heeft daar wel een paar miljard voor losgekregen. Waarschijnlijk veel te weinig, maar meer en eerder dan niets.

Kritiek was er recentelijk van VVD-er Bolkestein. Die noemde Tommel een politiek onbenul. Maar dat sloeg niet zozeer op zijn functioneren als staatssecretaris, maar op relaties met het voormalige Oost-Duitsland. Van de jury van actualiteitenprogramma Netwerk kreeg hij een drie. En van zijn eigen partijgenoten dus niet veel hoger. De vingerwijzing uit deze hoek ging hem te ver. Hij haakt voorlopig af. Misschien dat de nieuwe D66-leider Thom de Graaff die de lage plaats van Tommel onterecht noemde, hem toch nog een kans gunt in een nieuw kabinet.

Reageer op dit artikel