nieuws

Station Bijlmer krijgt een nieuw jasje

bouwbreed Premium

De Nederlandse Spoorwegen steken station Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost in een nieuw jasje. Het nieuwe, veel grotere station moet in 2005 klaar zijn en wordt een belangrijk vervoersknooppunt in Zuidoost.

De uitbreiding van het station is onder meer nodig door de verdubbeling van het traject Amsterdam-Utrecht naar vier sporen. Daarnaast sluit de reconstructie van het station aan bij andere grootstedelijk projecten in Amsterdam-Zuidoost. De markante stationshal komt aan een zeventig meter lange boulevard, die in de toekomst de ArenA met winkelcentrum de Amsterdamse Poort in de Bijlmer verbindt. Ontwerpers van het nieuwe station zijn het internationaal bekende Britse bureau Nicholas Grimshaw en Partners en Arcadis Articon Architecten, dat ook de stations Amersfoort, Hilversum en de metrohalten van de ringlijn in Amsterdam heeft ontworpen.

De bouw gaat in 2000 van start. Tijdens de werkzaamheden worden tijdelijke voorzieningen aangebracht, zodat de treinen kunnen blijven rijden. Met de reconstructie is een bedrag van f. 240 miljoen gulden gemoeid, waarvan de gemeente Amsterdam f. 69 miljoen voor haar rekening neemt. Het Rijk komt met de resterende f. 171 miljoen over de brug.

Reageer op dit artikel