nieuws

Samenwerkingsverband sanitair in ijskast gezet

bouwbreed

De samenwerking van vijf sanitair-specialisten in ‘Saniversum badkamers’ is voorlopig in de ijskast gezet. Venlo Kranen nam vorig jaar het initiatief voor deze samenwerking. De bedoeling was tevens dat de groep zich gezamenlijk zou presenteren op de Vakbeurs VSK’98 in de Jaarbeurs te Utrecht. Ook dat gaat niet door. De bedrijven presenteren zich op de beurs nu afzonderlijk.

IJverig wordt momenteel verder bestudeerd, in hoeverre de samenwerking in de toekomst toch gestalte kan krijgen. De bedoeling van de wat kleinere bedrijven was door samenwerking een vuist te kunnen maken tegen de grote sanitairbedrijven en een groter marktaandeel te verwerven. Het gaat naast Venlo Kranen om Viega, Laufen, Hoesch, en Dansani.

De bedrijven vullen elkaar aan en wilden onder de naam Saniversum badkamers compleet ingerichte badkamers op de VSK’98 presenteren. Dat gebeurt nu toch wel, maar onder eigen naam.

Jurist Ambacht van Venlo Kranen heeft op grond van de Europese wetgeving en de beperkende richtlijnen vanuit Brussel, het bedrijf aangeraden de samenwerking op te schorten. De wet tegen kartelvorming speelt hierbij een rol. “De samenwerking is niet opgeschort door druk van buitenaf”, aldus de initiatiefnemer Albert Broer van Venlo Kranen. De mogelijkheden tot samenwerking zijn volgens hem nog wel aanwezig. Dit te meer omdat de bedrijven elkaar niet beconcurreren, maar elkaar aanvullen.

Viega beweegt zich op het terrein van voorwand- en andere aansluitsystemen. Laufen te Eindhoven, oorspronkelijk uit Zwitserland, heeft een compleet programma in porseleinen toilettten, wastafels en tegels. In het recente verleden deed Laufen nog een poging de Koninklijke Sphinx te Maastricht over te nemen. Hoesch is, evenals het Deense bedrijf Dansani, in Nederland vertegenwoordigd door Siebert Agenturen te Harderwijk. Deze bedrijven hebben een compleet programma badkamerameublementen in huis. Venlo Kranen te Venlo tenslotte, heeft een compleet programma in badkamerkranen.

Niet bekend

Reageer op dit artikel