nieuws

Rel over medaillon van wethouders

bouwbreed

In het Brabantse plaatsje Woudrichem is een rel ontstaan na de onthulling van een medaillon met de afbeelding van twee wethouders. Het medaillon siert de gerestaureerde Hervormde kerk.

Na de heropening van de kerk afgelopen zaterdag reageerde de partij Gemeentebelangen verbaasd op het medaillon, dat kunstenaar Ton Koops speciaal voor de restauratie vervaardigde. ‘De Mosterdpot’, zoals de bijnaam van de vijf eeuwen oude kerk luidt, is versierd met talloze medaillons waarop afbeeldingen prijken van “belangrijke personen uit de Woudrichemse geschiedenis, die allen hun bijdrage hebben geleverd aan het behoud van de Hervormde kerk”.

“Daar passen de hoofden van de wethouders Zwols en Van Oostrum helemaal niet tussen”, aldus fractielid J. de Vries van Gemeentebelangen. Volgens De Vries hebben de twee wethouders weinig tot niets betekend voor de restauratie van de kerk. “De gemeenschap heeft het voor elkaar gekregen dat de Mosterdpot nu weer is zoals het hoort. Bovendien is het medaillon erg lelijk, want een grote, moderne roestvrijstalen plaat vind ik toch niet passen tussen historische figuren, gehouwen uit natuursteen. Een straatnaam was misschien gepaster geweest”.

Pikant detail

Opvallend aan de kwestie is dat het initiatief voor het medaillon is genomen door de gemeentelijke monumentencommissie. Mevrouw Zwols, een van de wethouders op het medaillon, is voorzitter van de commissie. De toren van de kerk biedt plaats aan nieuwe medaillons en zodoende kwam de monumentencommissie op het idee. “Het slaat eigenlijk helemaal nergens op”, zo vervolgt De Vries. “Het gaat mij niet om de wethouders, maar het medaillon past gewoon niet op de kerk. Waarom zouden er opeens wethouders moeten worden vereeuwigd. Straks kunnen we dat wel voor iedereen gaan doen. Het is toch zeker uniek voor Nederland dat twee zittende wethouders hun beeltenis gebruiken om een stukje geschiedenis te verdraaien”.

Gemeentebelangen zal alles in het werk stellen om het medaillon te laten verwijderen, maar De Vries is er vrijwel van overtuigd dat een motie geen effect zal hebben. “Zoals de burgemeester het al zei bij de opening: Het blijft daar gewoon hangen”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels