nieuws

Optimale verbranding maakt eind aan afvalproblemen

bouwbreed

Opstalan, fabrikant van isolatiemateriaal, heeft door een verbeterde verbrandingstechniek toe te passen een oplossing gevonden voor zijn afvalproblemen. Want de nieuwe Bioflamm verbrandingsinstallatie van Opstalan is aanzienlijk verbeterd. Een volledige verbranding is het resultaat. Het heeft een capaciteit van bijna vier miljoen kcal/uur of 4500 kWh. Voor het bereiken van de emissiegrenswaarden gelden hoge temperaturen. De verblijftijd van de rookgassen in de naverbrandingskamer is extra verlengd.

De rookgassen met een CO-waarde van minder dan 100 mg/m3 worden naar een drietrapsketel gevoerd en tot 180 gr. C afgekoeld. Een door een computer gestuurde optimaliseringsinrichting stuurt de gehele verbranding. Om ook in de beginfase aan de emissiegrens te kunnen voldoen, wordt de installatie vanuit een aparte doseersilo met schoon houtafval opgewarmd.

Voorheen verbrandde Opstalan uit Oisterwijk zijn afval in een oude verbrandingsinstallatie. Deze voldeed niet aan de milieunormen en werd afgebroken. Vervolgens heeft het bedrijf korte tijd zijn afval gestort op een stortplaats. Per week werden vier a vijf vrachten afval afgevoerd. De afvalproblematiek bij het bedrijf behelsden zowel de grote hoeveelheid als de verscheidenheid van het afvalmateriaal. Het afval bestaat uit hout, polyurethaan en polystyreen.

Reageer op dit artikel