nieuws

Link tussen plafonneur en witwassen drugsgeld

bouwbreed

Ineens is ASBO een besmette naam. Henk van Asch van ASBO in Soest denkt er hard over de naam van zijn bedrijf te veranderen. Gijs van der Sluys van ASBO in Den Bosch vraagt zich hardop af hoe het mogelijk is dat de Kamer van Koophandel hem bij de oprichting niet heeft verteld, dat er in de bouw al twee ASBO’s waren. Nu zitten Van der Sluys en Van Asch met de gebakken peren.

Want het derde bedrijf dat onder de naam ASBO opereert – gevestigd in Eindhoven – wordt in relatie gebracht met het witwassen van drugsgelden. Officieel houdt ASBO Eindhoven zich sinds 12 januari 1989 bezig met “de handel in en de montage van systeemplafonds, scheidingswanden en isolatiematerialen”. Er werken volgens informatie van de Kamer van Koophandel tien mensen. Directeur is mevrouw J.H.H.M. Wetzels uit Rosmalen. Zij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar op het artikel in NRC Handelsblad van afgelopen vrijdag, waarin wordt gesuggereerd dat de groei van het bedrijf vooral aan investeringen van drugsgeld te danken is.

Beursfraude

De krant baseert deze veronderstelling op de plaats die ASBO Eindhoven inneemt in het financiele netwerk van Dirk de Groot, een hoofdverdachte in de beursfraudezaak.

Want, wat blijkt? Als bestuurder en aandeelhouder van ASBO staat AKKO International bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. En AKKO is behalve onderdeel van Aria Selecta Bouw tevens eigendom van Dirk de Groot, een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak. Om het nog ingewikkelder te maken, is Aria Selecta Bouw weer gekoppeld aan het videoproductiebedrijf Aria Selecta.

Vrijwel zeker is dat via Aria Selecta drugsgeld werd witgewassen, zo blijkt uit het strafdossier van het beursschandaal. “Justitie weet sinds 1996 dat vermogensbeheerder Dirk de Groot nauwe banden onderhoudt met drugshandelaren als Johan V. alias ‘De Hakkelaar’ en zijn kompaan Koos R.”, schrijft NRC Handelsblad.

De Groot ontkent. Hij heeft verklaart niet te hebben geweten dat de investeringen in Aria Selecta uit het drugscircuit afkomstig waren.

Aria Selecta, inmiddels failliet, had een aandeelhouder: AMA Holding in Nijmegen, eigendom van, jawel, dezelfde Dirk de Groot. Er duikt bij AMA nog een in het circuit bekende naam op: Bernhard M., de man die volgens de RCID (regionale criminele inlichtingendienst) de hand heeft gehad in de witwasconstructies, waarvan ‘De Hakkelaar’ zich bediende.

Met AMA, Aria Selecta, AKKO en ASBO heeft justitie voorbeelden te pakken van de manier waarop de onderwereld in de bovenwereld opereert.

Zowel Henk van Asch als Gijs van der Sluys hadden nog geen kennis genomen van de smet die er op de naam ASBO is geworpen.

“Oh, o, heel goed om te weten”, reageert Van Asch op de vraag of ASBO Eindhoven iets met zijn ASBO heeft te maken. Hij bedoelt nooit van het Eindhovense bedrijf te hebben gehoord. Onder ASBO Soest is een reeks van activiteiten – grondwerk, rioleringswerken, bestratingen, sloopwerken, recycling bouwafval – ondergebracht.

Gijs van der Sluys runt sinds 1990 onder de naam ASBO een eenmansbedrijf, eveneens actief in de bouw. ASBO Den Bosch adviseert op het gebied van beheer, onderhoud en renovatie van gebouwen.

Reageer op dit artikel