nieuws

Kommer en kwel in bouwput Berlijn

bouwbreed

Berlijn mag dan nog steeds de grootste bouwplaats van Europa zijn maar voor optimisme is geen plaats. Dit jaar moet rekening worden gehouden met een omzetverlies van 20 procent en 1300 faillissementen. Het slagveld brengt volgens president Rainer Eder van het Bauindustrieverband Berlin-Brandenburg andermaal een verlies van 14.000 arbeidsplaatsen met zich mee.

Vorig jaar daalden de investeringen met 3,6 procent en voor 1998 wordt daar bovenop nog een daling van 4 procent verwacht. Het bedrijfsleven houdt als investeerder nadrukkelijk de hand op de portemonnee terwijl uit de hoek van de overheid geen compenserende opdrachten te verwachten zijn. De stadsregering van Berlijn zit diep in de rode cijfers en heeft bijna een kwart (156 miljoen DM) van het bouwprogramma geschrapt.

Ook de woningbouw staat onder druk. Vorig jaar liet een vermindering van 4 procent zien. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat die trend niet zal doorzetten. Bovendien kampt de regio met hoge werkloosheid waardoor de huurprijzen ondanks een schaarste aan goede woningen dalen.

President Eder van Bauindustrieverband Berlin-Brandenburg bepleit bij de komende cao-onderhandelingen om pas op de plaats te maken. Hij meent dat ook voor de stad Berlijn een clausule van kracht moet worden die al voor Brandenburg en alle andere nieuwe deelstaten is ingevoerd. De clausule stelt bedrijven in staat om in overleg met de ondernemingsraad te besluiten om – voor behoud van arbeidsplaatsen – de lonen met 10 procent te verlagen. In 1995 bedroeg het aantal werkloze bouwvakkers in Berlijn en Brandenburg 13.600. Afgelopen herfst was de groep die niet aan de slag kan gegroeid tot ruim 30.000.

Reageer op dit artikel