nieuws

Haskoning ontwerpt ‘staartbrug’ over Drentse Hoofdvaart

bouwbreed

Over de Drentse Hoofdvaart in Assen komt een stalen brug naar een ontwerp van het ingenieursbureau Haskoning. De stalen brug komt halverwege de Asserwijk en de Norgervaart en verbindt het noordelijke met het zuidelijke deel van de nieuwe wijk Kloosterveen.

De gemeente vroeg vijf bureaus een ontwerp te maken. Naast een punt van herkenning gold transparantheid als belangrijkste stedenbouwkundige eis. De architecten S. van Breda en J.E.P. Smits van Haskoning ontwierpen een zogenoemde staartbrug. Deze bruggen hebben in het algemeen twee naast de brug gelegen draagarmen waaraan de contragewichten zijn verbonden. Hierdoor is sprake van een onbeperkte doorrijhoogte. Het verkeer dat wacht voor de open brug kan bovendien onder het naar boven gaande dek doorkijken.

De brug krijgt twee rijstroken voor autoverkeer, met aan een kant een tweezijdig fietspad. Aan weerszijden is ruimte voor voetgangers.

Reageer op dit artikel