nieuws

Franse concern Dumez breidt mogelijk Libische waterleiding uit

bouwbreed

Het Franse concern Dumez heeft de laagste offerte ingediend voor de derde fase van het Libische waterleidingproject GMR. De Koreaanse aannemers Hyundai en Dong Ah eindigden als tweede en derde. Vijf concerns dienden een begroting in. Of Dumez het werk daadwerkelijk mag doen, staat nog te bezien. De derde fase vergt in totaal om en nabij f. 10 miljard.

De Verenigde Staten houden intussen hun verdenking overeind dat GMR minder bedoeld is als waterleiding, maar meer als ondergrondse infrastructuur voor het leger.

Libie besteedde de derde fase van GMR in zeven delen aan. De ontvangen offertes houden verband met de uitvoering van een daarvan. Preciese bedragen zijn niet genoemd maar liggen tussen f. 1,2 en f. 2 miljard. Libie zal ‘op redelijke termijn’ de vijf inschrijvers een toelichting vragen op hun offerte.

Aanvankelijk wilde Libie de derde fase als totaalproject uitbesteden aan Dong Ah. Deze Zuid-Koreaanse aannemer voerde eind jaren tachtig de eerste en in 1990 de tweede fase uit. Daarmee was respectievelijk f. 7,4 en f. 14 miljard gemoeid.

Geruchten willen dat het concern tot op heden slechts een fractie van deze bedragen ontving. Het verhaal ontstond na de oplevering van de eerste fase. De opdrachtgever zou een deel van de rekening hebben betaald en het restant met olieleveranties en opties op openbare werken willen voldoen.

Voor het concern zou er niets anders hebben opgezeten dan akkoord te gaan met het aanbod de tweede fase uit te voeren.

Intentieverklaring

Libie geeft geen commentaar op deze bewering. Dong Ah weersprak aanvankelijk de geruchten in een internationale advertentiecampagne. Later meldde het bedrijf dat de eerste fase ‘enige verlies’ veroorzaakte maar dat een nieuwe berekeningsmethode de tekorten grotendeels wegwerkte.

Vorig jaar tekende de Libische regering een overeenkomst met Dong Ah voor de realisatie van de derde en de vierde fase. Later zegde het landsbestuur de intentieverklaring op en besteedde de derde fase openbaar aan. De Koreaanse aannemer lijkt daardoor de leidende positie in het project kwijt te raken. Dong Ah werkt sinds 1983 aan GMR en zette sindsdien om en nabij f. 32 miljard met het werk om.

De derde fase voorziet in het leggen van een pijpleiding tussen Sirte en Al-Sadadah. De buis verbindt de eerste en de tweede fase. Het systeem moet dagelijks in beide richtingen 700.000 kubieke meter water kunnen transporteren. Het ondergrondse leidingtrace beslaat 230 kilometer.

De doorsnede van de leiding, bestaande uit beton en staal, bedraagt 3,60 meter. Het project vergt verder onder meer diverse meet- en regelinstallaties, twee grote pompstations en wegen. De oplevering staat voor 2006 op de lijst.

Militair

De doorsnede van 3,60 meter en de plaatsing onder de grond wekt in de Verenigde Staten het vermoeden dat het Libische leger GMR wil gebruiken om ongezien materieel te verplaatsen. Eerder maakte Washington bezwaar tegen de bouw van twee 15 kilometer lange tunnels voor GMR door de bergen van Tarhuna. Onder dit project viel ook de bouw van twee voorraadkelders met een omtrek van 250 meter en een diepte van 10 meter.

Tripoli zou daarin een nagenoeg onneembare fabrieksbunker voor chemische en biologische wapens kunnen installeren. De Verenigde Staten lieten weten het project desnoods militair te zullen stoppen. Libie schrapte vervolgens het plan.

Reageer op dit artikel