nieuws

Eerste bestaande wijk geheel inbraakveilig

bouwbreed

De wijk Wassenaar in De Zilk (gemeente Noordwijkerhout) heeft gisteren als eerste bestaande wijk officieel het Politiekeurmerk Veilig Wonen gekregen.

Het keurmerk werd in 1994 ontwikkeld door de politie Hollands Midden. Aanvankelijk voor nieuwbouw, maar later ook voor bestaande woningen. Woningstichting Sint Anthonius van Padua beet met de 77 woningen in De Zilk het spits af. Het groot onderhoud aan de huizen werd aangegrepen om tegelijk aan de voorwaarden van het politiekeurmerk te voldoen.

Daartoe is een aantal maatregelen genomen. Alle woningen zijn voorzien van nieuwe inbraakwerende kunststof gevelelementen. De voordeuren en de schuurdeuren zijn voorzien van inbraakwerend hang- en sluitwerk. Voor de 22 bejaardenwoningen in de wijk is een geheel nieuwe, inbraakwerende voordeur ontworpen. Voorts heeft de gemeente de straatverlichting vernieuwd en zijn alle woningen voorzien van aansluitpunten voor buitenverlichting aan voor- en achterzijde. Ook de achterpaden zijn nu verlicht en bovendien gecompartimenteerd met hoge hekken om dieven in hun vlucht te belemmeren. Met het oog op de sociale controle zijn extra ramen geplaatst in de blinde gevels van de woningen bij de pleintjes met garageboxen.

Om aan de voorwaarden van het keurmerk te voldoen, maakte de woningstichting f. 90.000 extra kosten. Dat weerhoudt Sint Anthonius van Padua echter niet de ingezette koers voort te zetten. Drie andere groot-onderhoudsprojecten en vier nieuwbouwprojecten zijn inmiddels volgens hetzelfde recept uitgevoerd. De officiele toekenning van een certificaat daarvoor moet nog plaatsvinden.

Voor bewoners kleven er prettige voordelen aan het keurmerk. De meerkosten worden niet in hun huur doorberekend en met het certificaat kunnen ze bij verschillende verzekeringsmaatschappijen korting krijgen op hun opstal- en inboedelverzekering. De kortingen varieren van 15 tot 30 procent.

Op dit moment worden de certificaten in het politiedistrict Hollands Midden alleen afgegeven voor woonwijken en -complexen. Het certificeren van particuliere woningen is nog in studie. In totaal zijn in Nederland 140 projecten in uitvoering, waarbij wordt gebouwd volgens de voorwaarden van het keurmerk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels