nieuws

Bouw varkensstallen explosief toegenomen

bouwbreed Premium

Officiele cijfers bevestigen de door Cobouw gesignaleerde explosieve toename van het aantal aangevraagde bouwvergunningen voor varkensstallen. In het derde kwartaal zijn 167 bouwvergunningen verleend, tegen slechts zeven in dezelfde periode van het jaar 1996, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

‘Varkenspest slaat om in bouwkoorts’, berichtte Cobouw in de zomer van ’97. De politieke discussie over inkrimping van de varkensstapel lijkt een averechts effect te hebben. Ook in de laatste drie maanden van het jaar hield de stroom bouwaanvragen voor varkensstallen onverminderd aan, constateert Lucie Gelderblom van de Milieufederatie Groningen. Vooral de noordelijke provincies en Zeeland ondervinden de gevolgen van de beperkte vestigingsmogelijkheden in de concentratiegebieden.

“Het overzicht is zoek”, zegt Gelderblom ietwat vertwijfeld op de vraag welke omvang de roze invasie inmiddels heeft genomen. “Er komen dagelijks aanvragen binnen. Niet alleen voor varkensstallen, maar ook voor kippenschuren. Alleen vandaag telde ik er al vijf.”

Bouwaanvragen voor varkensstallen zijn als regel afkomstig van grote ondernemingen van buiten de noordelijke provincies. Onder de aanvragers van bouwvergunningen voor kippenschuren zijn vooral de lokale boeren sterk vertegenwoordigd.

“Volkomen kolderiek”, noemt Lucie Gelderblom de wijze waarop in de praktijk de milieueffecten van een inkrimping van de varkensstapel teniet worden gedaan.

Reageer op dit artikel