nieuws

ABP verkoopt 6000 Amsterdamse huizen aan corporaties

bouwbreed Premium

Het Algemeen Burgelijk Pensioenfonds (ABP) verkoopt 6325 woningen in Amsterdam aan woningcorporaties en twee instellingen voor ouderenzorg.

Met de overname, waarover een jaar is onderhandeld, is een bedrag van f. 885 miljoen gemoeid. De beherende corporaties en instellingen betalen f. 765 miljoen, het ministerie van VROM f. 107,5 miljoen en burgemeester en wethouders van Amsterdam willen f. 12,5 miljoen gulden bijdragen.

De woningen zijn het resultaat van een plan uit 1981 voor betaalbare woningen, opgesteld door wijlen Jan Schaefer, toenmalig wethouder van volkshuisvesting. Aanleiding voor de verkoop van de woningen is een meningsverschil over de contracten tussen de particuliere belegger ABP en de woningcorporaties die de woningen al voor het ABP beheerden.

Het ABP vond dat de beheerders het risico moesten dragen van het wegvallen van rijkssubsidies. Om te kunnen voldoen aan de afdracht aan het ABP zouden de corporaties relatief hoge huurverhogingen van 5,5 procent moeten doorvoeren. Nu kunnen de huren lager blijven.

Reageer op dit artikel