nieuws

Aanleg Oostzeesnelweg gaat door ondanks rechter

bouwbreed

De Duitse verkeersminister Matthias Wissmann bezweert dat, ondanks het bouwverbod van het Gerechtshof in Berlijn, met grote energie doorgewerkt zal worden aan de Oostzeesnelweg A-20.

De rechter wilde niet uitsluiten dat de aanleg van een wegvak in Sleeswijk-Holstein in strijd is met de Europese richtlijnen voor de natuurbescherming en roept daarom de wegenbouwers een halt toe.

“Blijkbaar kunnen we in Duitsland geen enkel groot verkeersproject aanpakken zonder op klachten en tegenstand te stuiten”, aldus Wissmann geergerd. “Ik respecteer het oordeel van de rechter, maar dat betekent voor de hele A-20 beslist nog geen bouwstop. Iedere mark die voor het verboden wegvak bestemd is zal dit jaar nog uitgegeven worden aan de A-20”. De bewindsman verzekerde dat op volle toeren verder gebouwd zal gaan worden aan de snelweg ter ontsluiting van de Oostzeekust. Voor dit jaar staan investeringen ter hoogte van een kwart miljard DM op de begroting.

Het streven is in het jaar 2005 de geheel nieuwe en 325 kilometer lange snelweg gereed te hebben. De totale geraamde kosten bedragen vier miljard DM. Wissmann verwacht dat de aanleg van de weg in de regio structureel 25.000 arbeidsplaatsen oplevert. Ook de bouw van de weg schept werk voor enkele duizenden.

Milieuminister Rainder Steenblock (De Groenen) in Sleeswijk-Holstein heeft naar aanleiding van het Berlijnse oordeel de vraag opgeworpen of het hele trace van de A-20 niet opnieuw moet worden bekeken.

Reageer op dit artikel