nieuws

Kantoorgebouw ‘Semaphore’ dankt naam aan plattegrond

bouwbreed

Van Tartwijk Bouwbedrijven te Schijndel bouwt naast het station in ‘s-Hertogenbosch het kantoorgebouw ‘Semaphore’. Het po dankt zijn naam aan de plattegrond, die lijkt op een semafoor, een ouderwets seintoestel van de spoorwegen.

De indruk die de plattegrond maakt wordt nog versterkt, doordat aan de kop van het kantoorgebouw een blok appartementen wordt gerealiseerd. Of ook de voorbijgangers een semafoor in het gebouw zullen herkennen, is de vraag. Zij kijken tegen de gevel aan, niet op de plattegrond. Niettemin is de semafoor een aardige metafoor voor het po. Een deel van de werknemers in het gebouw kijkt straks uit op de komende en vertrekkende treinen.

Het kantoorgebouw ‘Semaphore’ maakt deel uit van het plan Nieuwe Spoorzone ‘s-Hertogenbosch. Het centrum van de stad wordt door dit plan verbonden met de omgeving van het station. Het kantoorgebouw, met op de begane grond winkels en ondergronds een parkeergarage en een fietsenstalling, past uitstekend in het plan. Het wordt gerealiseerd door de Ontwikkelingscombinatie Stationsplein (OCS), een samenwerking van Multi Vastgoed te Gouda, NS Vastgoed te Utrecht en Fortis Investments te Utrecht.

De ‘kop’ van de semafoor, met zestien appartementen, wordt evenals de kantoren, winkels en een kelder onder de appartementen, gebouwd door Van Tartwijk Bouwbedrijven. De parkeerkelder, die zich uitstrekt tot onder het kantoorgebouw, is door een combinatie van Nijssen Bouw en Heerkens van Bavel uitgevoerd. De parkeergarage is gereed, maar nog niet toegankelijk voor het publiek.

Kraan onderstempeld

Voor het verticaal transport heeft Van Tartwijk een kraan in gebruik op het dak van de parkeergarage. De balk waarop de rails van de kraan ligt, is tijdelijk ondersteund met een lange rij stempels in de kelder. Pas als het project gereed is, kan de parkeerkelder in gebruik worden genomen.

Het kantoorgebouw ‘Semaphore’ en de appartementen krijgen een gevel van rode en gele baksteen, afgewisseld met betonnen plinten, afdekbanden en lateien met kleurtoeslagen. In de gevel worden gevelstenen met wapens opgenomen, die van het oude stationsgebouw afkomstig zijn. De ruwbouw van het kantoor is opgetrokken uit beton, maar de appartementen worden gebouwd met kalkzandsteen blokken en breedplaatvloeren. De kantoren worden zonder binnenwanden opgeleverd. Dat gebeurt eind november. De oplevering van de winkels is gepland voor half september en van de appartementen omstreeks de jaarwisseling. Als het plan Nieuwe Spoorzone gereed is, ontstaat een levendig stationsplein met een veilige route voor voetgangers in de richting van het centrum van de stad.

Plattegrond van het station en haaks daarop het kantoor- en appartementengebouw ‘Semaphore’. Rechts een ouderwetse semafoor van de spoorwegen. De vorm van de semafoor is terug te vinden in de plattegrond van het gebouw.

Onderstempeling van de balk onder de kraanbaan, in de parkeergarage.

In de gevel van het kantoorgebouw ‘Semaphore’ worden gevelstenen uit het oude stationsgebouw opgenomen.

De kraan op het dak van de ondergrondse parkeergarage.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels