nieuws

n Zonnelamp

bouwbreed Premium

Gerichte bundeling van zonlicht zorgt voor een aanzienlijke besparing op de verlichtingsrekening. De ingenieursbureaus Signer en Buhler en Scherler uit het Zwitserse St. Gallen ontwikkelden daarvoor een ‘zonnelamp’.

Het systeem bundelt zonlicht en transporteert dat zonder grote verliezen naar donkere ruimten in een gebouw. De zonnelamp bestaat uit een cilindervormige spiegel die zonlicht opvangt. De binnenkant van de spiegel is bekleed met sterk reflecterende folie. Matte schijven plexiglas en een spiegeltunnel brengen het licht over op geleiders. Die bestaan uit vierkante plexiglazen kanalen. De binnenkant van deze tunnels is bekleed met een speciale prismafolie. Een driedimensionaal element in de geleider zorgt voor de uiteindelijke verlichting.

Reageer op dit artikel