nieuws

‘Maffiabestrijder’ Baar voorlopig nog in cel

bouwbreed Premium

Bij het sluiten van de krant was de rechter-commissaris in Amsterdam nog bezig met de behandeling van het voorarrest van aannemer Andre Baar. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft gevraagd om verlenging van de hechtenis van tien dagen voor de verdachte bestuursvoorzitter van NBM Amstelland.

In de berichtgeving over de aanhouding van Andre Baar legt NRC Handelsblad de vinger op een gevoelig plekje. ‘Maffiabestrijder’ B. zelf achter de tralies, herinnert de krant aan een duistere periode in de geschiedenis van het bouwbedrijf. Citaat: “Bouwkoning Andre B. (…) maakte naam door zijn strijd tegen wat hij de ‘maffia’ noemde. Hij wist in 1990 de topfunctie bij het bouwbedrijf te bereiken door rigoureus te breken met dubieuze opdrachtgevers. Hij accepteerde geen zwart geld voor grote bouwprojecten.”

Op zulke verhalen zit woordvoerder Bas Schoenmaker van NBM Amstelland op dit moment natuurlijk niet te wachten. “Ik weet er het fijne niet van”, houdt hij de boot af.

Dubieus

Baar was zelf minder prudent in de behandeling van reputaties, weet een goed ingevoerde bron te vertellen. Baar schreef de verwerpelijke contacten met het ‘milieu’ en dubieuze opdrachtgevers volledig op het conto van zijn voorganger Maarten van den Broek. “Daarom moest Van den Broek het veld ruimen”, vertelt deze informant. “Van den Broek is volledig afgebrand.”

Het is de verdienste van Andre Baar orde op zaken te hebben gesteld. Dat ging soms weinig zachtzinnig. Enkele directeuren van bedrijfsonderdelen stapten naar de rechter in overigens vergeefse pogingen hun toko aan de greep van Baar te ontworstelen. Waarmee de informant de aandacht vestigt op een tot dusver onderbelichte kant van de persoon Baar. Hij heeft ook vijanden gemaakt, zowel binnen als buiten het concern.

Die vijanden zullen niet rouwig zijn over wat Baar nu is overkomen en hebben hem, wie weet, een handje geholpen. Het blijft vooralsnog gissen naar wat er werkelijk aan de hand is. Hij was samen met Jan van Dongen, de financiele man van NBM-Amstelland, een meester in het bedenken van ingenieuze financiele constructies. Heeft hij zich daarbij vergaloppeerd?

Rol commissarissen

Blijkt Andre Baar zich inderdaad aan strafbare feiten te hebben schuldig gemaakt, dan is er goede reden eens kritisch te kijken naar het functioneren van de commissarissen van NBM Amstelland. Twee aanvechtbare benoemingen achter elkaar is wel veel van het goede. De zes commissarissen bleken voor het ter perse van de krant niet in staat om op deze zaak te reageren.

Reageer op dit artikel