nieuws

Koeltoren van 1200 ton 80 meter verplaatst

bouwbreed Premium

Van Seumeren uit De Meern heeft in IJmuiden een koeltoren verplaatst over een afstand van 80 meter. De toren heeft een gewicht van 1200 ton. Voor het karwei werd de grootste mobiele kraan ter wereld ingezet. Deze kraan heeft een hijsvermogen van meer dan 2000 ton. Voor het horizontale transport werd gebruik gemaakt van 48 speciale, computergestuurde Kamag-transportwagens. In totaal telden deze transportwagens 192 wielen.

De klus bij Hoogovens Staal in IJmuiden werd uitgevoerd in opdracht van Mercon Steel Structures. De betonnen koeltoren, 30 meter lang, 15 meter hoog en meer dan 8 meter breed, moest worden verplaatst om ruimte te maken voor een nieuwe fabriekshal van Hoogovens Staal.

Het transport van de koeltoren betekende een van de grootste en zwaarste gebouwverplaatsingen die tot dusver plaatsvond. De gehele operatie, inclusief het losmaken van de koeltoren van de funderingen en het plaatsen van het bouwwerk op de nieuwe fundatie, kon binnen de gestelde termijn van ruim 60 uur worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel