nieuws

Japanse bouwer koopt vaker van ‘westen’

bouwbreed Premium

Steeds meer Japanse aannemers gebruiken ingevoerde materialen. De binnen en buitenkant van Japanse gebouwen krijgen daardoor ook een meer westers aanzien. Een trend die de Japanse consumenten zeer aanspreekt.

Naast bouwmaterialen uit het buitenland winnen ook importwoningen aan interesse. Japanse opdrachtgevers lieten daar vorig jaar 10.000 van plaatsen. In 1993 ging het nog slechts om 2000 woningen. Prijs en kwaliteit spelen een belangrijke rol. De traditionele Japanse huisvesting biedt weinig meer dan kleine kamers, dunne muren en veel tocht. Een woning van westerse fabrikanten kent ruimere vertrekken, goede isolatie en dubbele beglazing. In deze woningen is veel hout verwerkt.

Geimporteerde materialen komen pas na een uitvoerig onderzoek Japan binnen. Het land hanteert uitermate strenge normen voor bouwmaterialen, al lijken hier door deregulering wat kleine veranderingen op te treden. Directe toelevering van materialen aan grote aannemers is niet de aangewezen manier om de Japanse markt te betreden. Meer succes heeft een aannemer na contact met een toeleverancier die gespecialiseerd is in het specifieke vakgebied.

Voorbeeldwoningen

Voorgefabriceerde systemen vinden eveneens meer toepassing in de Japanse bouw. De consument kan daarmee voor een deel de uitvoering van zijn woning bepalen. Speciale winkels tonen voorbeeldwoningen. Het personeel adviseert over de uitvoering van het dak, de afwerking van de buitenwand en eventuele erkers. Ruimten als de keuken, badkamer en trappenhuis zijn in de vorm van modules leverbaar.

Een houten raamwerk vormt meestal de draagconstructie van een modulaire woning. De maten komen overeen met die van de Japanse tatami-mat; een geweven biezen mat van 90 bij 180 centimeter. De buitenwanden worden opgebouwd uit een houten regelwerk met isolatie. Cement- of houtplaten dekken het geheel af. De binnenwanden worden opgebouwd uit een houten regelwerk met gipsplaten.

Minder woningen

De Japanse woningprijzen dalen. Vorig jaar kostte een gemiddelde koopflat van 75 vierkante meter nog maar 5,78 keer het jaarinkomen van zo’n f. 140.000 van de gemiddelde Japanse werknemer. In 1995 was dat nog 5,98 keer. Een eengezinswoning in ’s lands hoofdstad Tokyo kost meer dan twaalf keer een jaarinkomen.

Vorig jaar kwamen in Japan 1,63 miljoen woningen in aanbouw; bijna 10 procent meer dan in 1995. De reden daarvoor ligt deels in de verhoging van de btw waarop veel Japanners vooruit liepen. Die is gestegen van 3 naar 5 procent aan het begin van het nieuwe fiscale jaar op 1 april 1997. Mede daardoor zal het aantal in aanbouw genomen woningen dit jaar lager uitvallen.

Reageer op dit artikel