nieuws

Gelderland bevordert gebruik van huishoudwater

bouwbreed Premium

Waterleidingmaatschappij Gelderland (WMG) voorziet de nieuwbouwwijk Buitenhof van Druten met zogeheten huishoudwater. De waterleverancier beperkt daarmee het gebruik van grondwater. Het huishoudwater komt uit het plaatselijke oppervlaktewater. Een soortgelijk project ligt voor de nieuwbouwwijk Visveld van Nijmegen en voor de Vinex-wijk Land over de Waal in het verschiet.

Buitenhof telt 380 woningen en verbruikt naar verwacht zo’n 50.000 kubieke meter water per jaar. Ongeveer de helft daarvan zal uit huishoudwater bestaan. Per kubieke meter kosten drink- en huishoudwater respectievelijk f. 2,08 en f. 1,24. Het huishoudwater komt uit de Rijksche Wetering die ruim 1,25 kilometer zuidelijk van het plangebied ligt. Oeverinfiltratie onttrekt het water indirect. Daarna blijft het minimaal twee dagen in de bodem voor zuivering. Wanneer de kwaliteit daarvan beneden de maat blijft volgt nazuivering op het terrein van het pompstation Druten.

Reageer op dit artikel