nieuws

Belangstelling bouw voor leermeester zeer groot

bouwbreed Premium

De acties van de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf (SVB) om leermeesters te werven, is succesvol geweest. Voor komend jaar zitten al tal van cursussen vol die opleiden tot het certificaat ‘leermeester’. De zorg van de SVB eerder dit jaar over een dreigend tekort aan leermeesters, is dan ook ongegrond gebleken.

Dat zegt A.W. Droogendijk, teamhoofd van de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf. “De acties die we in de loop van dit jaar hebben gehouden, zijn aangeslagen.”

In april besloot de SVB het werven van leermeesters landelijk aan te pakken. Dit besluit was vooral ingegeven door het feit dat bedrijven die leerlingen opleiden, een eigen leermeester in huis moeten hebben. Daarnaast is sinds de invoering van de Wet Educatie- en Beroepsonderwijs de leermeester verantwoordelijk voor het praktijkgedeelte van de opleiding. Een rol, die tot voor kort door de SVB zelf werd vervuld.

Ook omdat het aantal leerlingbouwplaatsen drastisch zou worden uitgebreid, voorzag de SVB een dreigend tekort. “We hebben nog steeds veel leermeesters nodig”, zegt Droogendijk nu, “maar op zich mogen we zeker niet klagen.”

Diverse campagnes heeft de SVB inmiddels achter de rug, met als hoogtepunt ‘De Week van de Leermeester’ in november. Hoeveel cursisten deze acties precies hebben opgeleverd, kan het teamhoofd niet zeggen. “Maar als ik kijk naar het komende voorjaar, dan hebben we alleen al voor de regio West 18 cursussen op het programma staan, die nu dus allemaal al vol zitten.”

Gelukkig is het teamhoofd ook met de constatering dat de werkgevers de cursus van de stichting Vakopleiding serieus nemen. “Je ziet toch dat veel bedrijven niet klakkeloos iemand op cursus sturen, maar echt binnen de onderneming op zoek gaan naar iemand die er ook geschikt voor is.”

De opleiding tot ‘Leermeester’ is speciaal gericht op vakmensen, die jonge mensen het vak van bouwvakker bijbrengen. Onderwerpen die tijdens de cursus aan de orde komen, zijn onder meer communicatie, motivatie, instrueren, begeleiden en de leefwereld van jongeren.

Onlangs vierde de SVB een feestje. Negentien cursisten hadden met succes de 500e ‘leermeestercursus’ afgerond. Bloemen, maar bovenal het felbegeerde certificaat, kregen de nieuwbakken ‘leermeesters’ overhandigd van hun teamhoofd.

Reageer op dit artikel