nieuws

Slang van betonpomp ligt stil op wapening

bouwbreed Premium

Faber Machinebouw BV te Creil heeft een betonpomp ontwikkeld die niet pulseert, maar de mortel in een constante stroom naar de stortplaats pompt. De slang van de pomp blijft dus stil op de wapening liggen. Omdat hij niet beweegt, is hij gemakkelijker te hanteren en brengt hij geen schade toe aan de wapening. Bovendien is de stortsnelheid hoger dan van andere betonpompen.

Volgens een woordvoerder beschikt alleen Faber over de niet-pulserende betonpomp. “Hij is uniek in de wereld. We hebben hem in de afgelopen vijf jaar ontwikkeld en dit jaar draaien we er volop mee”, aldus de woordvoerder. “Normale pompen hebben twee zuigers. De niet-pulserende daarentegen heeft er vier. Daardoor gaat het pompen zonder klappen en stoten.”

Het pulseren van normale betonpompen is een vervelend verschijnsel. “De stortploegen hebben echter van de nood een deugd gemaakt. Zij leggen de slang zo neer, dat het beton goed wordt verdeeld door de klap. Maar, de slang verschuift daarbij ook de wapening. Dat gebeurt niet bij de niet-pulserende pomp. De slang ligt zo stil, dat er zonder morsen een kop koffie op gezet kan worden. Het is even wennen, maar na een tijdje wil de stortploeg niet anders meer”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel