nieuws

Schuinstaande betonnen kolommen perfect gelukt

bouwbreed Premium

Het is mogelijk om schuinstaande, ronde betonnen kolommen perfect uit te voeren. Dat is de ervaring van Volker Bouwmij te Rotterdam, bij de uitvoering van 263 woningen te Ridderkerk Bolnes. Het probleem bij schuinstaande kolommen is, dat de trilnaald naar de lage kant zakt en in de mazen van de wapening kan blijven hangen. Uitvoerder Broere en projectleider Van Vliet bedachten een methode, om de trilnaald op de juiste plaats in de kolom te kunnen laten zakken.

De bekisting voor de kolommen bestond uit Sonotube kartonnen kokers met een lengte van 9 meter en een diameter van 550 mm. geleverd door Hakron BV te Nunspeet. In de koker werd tussen de wapening een staalkabel gespannen. Daaraan werd de trilnaald opgehangen. Tijdens het storten trok men de trilnaald langzaam langs de staalkabel naar boven. Volgens een verslag van de betrokkenen zijn de schuinstaande, ronde betonnen kolommen perfect uit de bekisting gekomen. Het beton is uitstekend verdicht en er zijn geen grindnesten.

Reageer op dit artikel