nieuws

Monteur valt zes meter diep en rijdt zelf naar het ziekenhuis

bouwbreed

Zijn baas kan het nog niet geloven, “Frits moet zomaar achterwaarts die vloer zijn afgelopen. Volgens de uitvoerder stond op de derde laag om bouwtechnische redenen geen leuningwerk. Frits sleepte z’n kruiwagen met draad achter zich aan en liep zo het niets in. Hij viel zes meter diep en hij had overal pijn. Ze zeggen in het ziekenhuis Helpwel dat hij in paniek naar z’n auto is gerend en onmiddellijk naar Helpwel is gereden. Die pijn kan best, zei de arts die me opbelde, maar hij heeft niets. Ze hebben hem helemaal door de molen gehaald: de schrik, dachten ze, na het weekend kan hij wel weer beginnen.”

Achterwaarts de werkvloer af

In z’n huis in de Fuikstraat in Waarlingen is de heer F.L. (zeg maar Frits) de volgende dag al weer aardig bijgekomen. “Wij, Elfix uit Waarlingen, zijn op het project Waterbouw aan het afmonteren. Ik ben gisteren begonnen in trappenhuis 1. Ik laadde de kruiwagen vol met draad en met het gereedschap dat ik nodig had. Ik zette de kruiwagen op de bouwlift en ging zelf over de trap naar de tweede verdieping. Ik zag dat iemand van ons op die twee verdieping al draad had getrokken; er was op de tweede niets meer te doen. Dan werk ik maar verder op de derde, dacht ik.”

“Omdat de lift bezet was, besloot ik voor die ene verdieping de kruiwagen maar achter me aan te trekken. Ik liep rustig achterwaarts de trap op, de kruiwagen achter me aan. Ik kwam zelf op de derde aan maar moest nog wel de kruiwagen enkele treden omhoog halen; ik bleef achteruitlopen. Even maar, want toen de kruiwagen bij de laatste tree was, hadden m’n voeten ineens geen grond meer. Ik viel rechtstandig, bijna zes meter, en ik kwam terecht op de steiger van de eerste laag. Wat me daarna bezielde weet ik niet meer. Ik herinner me wel dat ik pijn had en dat ik maar een ding dacht: ziekenhuis! Nee ik zie er niet tegenop om maandag weer aan het werk te gaan. Ik heb alleen besloten nooit meer bij m’n werk achteruit te lopen zonder eerst te kijken.”

Niets te zoeken

De hoofduitvoerder van Waterbouw in Waarlingen, de heer S.Q. van Dobab BV uit Meerdam, snapt er weinig van. “We hebben het er in onze werkbespreking nog over gehad. Alle onderaannemers wisten dat ze gisteren op de laag waar Frits de duik maakte, niet uit de voeten konden. Er moesten kozijnen op de onderliggende laag worden gesteld: de klembalusters waar de beveiligende leuningen normaal op zijn vastgezet, moeten dan bij deze constructie worden weggenomen. Dat is nodig om de kozijnen op de onderliggende verdieping te kunnen stellen. Ja natuurlijk, nu zit er wel weer een leuning: de kozijnen zijn inmiddels gesteld.”

De baas van Frits, de heer P.G.K. van de onderaannemer Elfix, begrijpt het bij navraag niet zo goed. Hij was niet op de werkbespreking. “Ik dacht dat Frits of z’n maat J.M. waar hij het werk mee uitvoert, daar zelf was geweest. Maar afgezien van wel afspraak of niet afspraak, ik heb er steeds op gerekend dat er bij ons werk steeds leuningen rondom de vloerwanden zouden zijn. Hoe dan ook, ik ben blij dat alles zo goed is afgelopen en dat Frits zegt weer aan het werk te kunnen.”

Onderzoek

De hoofduitvoerder vroeg Aboma+ Keboma te komen voor een onderzoek. Weliswaar had het ongeval geen ernstige afloop maar de situatie vroeg om een kritische analyse om herhaling in de toekomst te kunnen voorkomen.

De veiligheidskundige bekeek de gevolgde werkmethode en sprak ook nog met alle betrokkenen. Z’n conclusie was, dat het ongeval niet zou zijn gebeurd indien er een leuningsysteem was gekozen dat kon blijven zitten tijdens stel- en metselwerk een verdieping lager. Zulke systemen bestaan wel degelijk. Het is verstandig al bij de voorbereiding van het project aan dit soort veiligheidsaspecten te denken. In feite verplicht het Arbo-besluit daartoe.

De veiligheidskundige wees er ook op dat de leidinggevende van het project zich ervan had moeten verzekeren dat niemand door het tijdelijk ontbreken van de leuningen op de derde laag in gevaar zou kunnen komen. Afsluiten in de riskante periode verdient in zo’n geval aanbeveling. Bij het betreffende ongeval kon F.L. in alle onbevangenheid in de leegte stappen. “Veel hangt altijd af”, besloot de veiligheidskundige, “van de voorbereiding van het werk. In het Bouwprocesbesluit wordt aan die voorbereiding ook apart gestalte gegeven. Natuurlijk, wij adviseren het liefst in die vroege fase, voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Wie informatie wenst kan ons altijd bellen.”

Aboma+Keboma Postbus 141 6710 BC Ede Tel.: 0318-631481 Fax: 0318-632013

Reageer op dit artikel