nieuws

Minister van Bouw in regering Kohl vertrekt

bouwbreed Premium

De Duitse politicus Klaus Topfer (59) stapt op als bouwminister in het kabinet van Helmut Kohl. De christen-democraat wordt na de jaarwisseling directeur van het milieuprogramma Unep van de Verenigde Naties in Kenia’s hoofdstad Nairobi.

In Bonn wordt driftig gespeculeerd over de opvolger van Topfer. Een belangrijke kandidaat is de Beier Wolfgang Botsch, minister van het in ontbinding verkerende ministerie van Post. Door Botsch door te schuiven naar Bouw zou de CSU compensatie krijgen voor het verlies van het per 1 januari op te heffen ministerie van Post.

Voorzitter Theo Waigel van de CSU schuift liever een jongere politicus naar voren en denkt na over de kandidatuur van Gerda Hasselfeldt die al eens eerder bouwminister was.

Klaus Topfer accepteerde in 1994 na sterke aandrang van Helmut Kohl de functie van minister van Bouw. Vooral met het oog op het verplaatsen van de regeringszetel van Bonn naar Berlijn wilde de kanselier op de post Bouw een politiek zwaargewicht.

Reageer op dit artikel