nieuws

Metalen daken terug van weggeweest

bouwbreed

Metalen daken voor woningen en gebouwen zijn terug van weggeweest. In het kielzog van een opleving van gepleisterde gebouwen, krijgen ook het grijs van zink, het groen van koper en het blinkend aluminium de plaats terug die ze verdienen.

Die stelling vertolkte prof.dr.ir. Hugo Hens, hoogleraar Bouwfysica van de katholieke universiteit Leuven, op de BDA studiemiddag ‘Blik op het Dak’ te Gorinchem.

De terugkeer van het metalen dak heeft volgens hem alles te maken met snelle ontwikkelingen in de bouwfysica van de daken. Bij de industriele bouw zijn de metalen daken overigens nooit weggeweest. Dat komt omdat de eisen niet zo zwaar zijn als voor woningen en gebouwen.

Volgens Hens is het aannemelijk dat het geloof in ventilatie van de laatste jaren, de aandacht voor een juiste dakopbouw naar de achtergrond heeft verwezen. “Alles kon, als er maar wat openingen in de dakranden zaten.” Door schade en schande wijs geworden, zijn de constructeurs en dakenbouwers erachter gekomen, dat dit uitgangspunt niet houdbaar was. “Spijtig genoeg, is een geventileerd dak geen vergevensgezinde constructie”, aldus Hens. De kans dat fouten juist in de metaaldakenbouw wordt afgestraft is erg groot. Een metalen dakbedekking kan op geen enkele wijze condens bufferen of opnemen.

Druppelvorming

Elke condensaanval leidt tot druppelvorming tegen het metaal. Bij een concentratie van 50 gram condenswater per vierkante meter, worden de druppels stromen met als gevolg kans op lekkages. De problematiek van de condensvorming moet worden opgelost in een samenspel van metaal, ventilatie en isolatie van de metalen dakbedekking, meent Hens.

In dit kader is het warme dak volgens hem door de mand gevallen, omdat hiermee condensatie op geen enkele manier is te verhinderen. Bij het koude dak ligt de oplossing wat eenvoudiger. Hierbij komt het er grofweg op neer, dat er geen problemen rijzen als voldoende dikke isolatie wordt gekozen, en er tevens voor voldoende ventilatie wordt gezorgd.

Reageer op dit artikel