nieuws

Energiecentrale werkt op resthout

bouwbreed Premium

Hout is de brandstof voor de energiecentrale die Hout Industrie Schijndel (HIS) in gebruik heeft genomen. Het is de eerste bio-energiecentrale van ons land. Per uur gaat er 1300 tot 1500 kilogram resthout doorheen. Niet alleen van HIS zelf, maar ook van collega-houtfabrieken in de omgeving.

De houtrestanten komen vrij bij het hakken, zagen en schaven van het hout. Voorheen verdwenen ze als afval naar een stortplaats. Nu zorgt het onbehandelde hout voor de levering van warmte voor het bedrijfsproces van HIS. De opgewekte elektriciteit die het bedrijf niet zelf nodig heeft, verkoopt energiemaatschappij PNEM aan haar klanten als groene stroom.

De centrale heeft een vermogen van 1 MW en produceert zes miljoen kilowattuur per jaar. Dat is genoeg voor 2000 huishoudens.

De Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) gaf negen ton subsidie voor de bouw van de centrale. De totale investering bedroeg f. 6,5 miljoen.

Reageer op dit artikel