nieuws

Dak en Wand Systemen gaat veiliger werken

bouwbreed Premium

Aan welke potentiele risico’s staan installateurs van dak- en wandsystemen bloot op de bouwplaats? En wat moet je doen om deze risico’s zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken? Daarover gaat het veiligheidshandboek dat de branchegroep Dak en Wand Systemen (DWS) heeft samengesteld.

Op 19 november wordt het eerste exemplaar aangeboden aan drs. P. Huijts, plaatsvervangend directeur algemeen technologiebeleid bij het ministerie van economische zaken.

De branche die voordien een twijfelachtige reputatie genoot vanwege koppelbazenpraktijken en zwartwerkers, heeft schoon schip gemaakt en neemt tegenwoordig zowaar het voortouw met voorbeeldige initiatieven. Imagoverbetering noemt ir. T. Blom van de branchegroep een belangrijke overweging bij het samenstellen van het veiligheidshandboek.

“De eerste en enige branchegroep in Nederland die zichzelf vrijwillig vergaande veiligheidseisen oplegt”, zet DWS de borst vooruit. De veiligheidsregels die in het handboek zijn opgenomen, gelden voor de 80 leden van de branchegroep voortaan als norm. DWS draagt zelf zorg voor het toezicht, samen met de Arbeidsinspectie die ook betrokken was bij de analyse van de risico’s en het opstellen van de regels.

In het veiligheidshandboek komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: persoonlijke beschermingsmiddelen, elektriciteit, werken met schietijzers (ankers die in het beton worden geschoten), steigers en hoogwerkers.

Er wordt intussen alweer aan een volgend project gewerkt: het opstellen van een programma van montage-opleidingen.

Reageer op dit artikel