nieuws

Vijandig bod Lafarge luidt doodsstrijd Brits Redland in

bouwbreed Premium

Het bod ter waarde van f. 5,5 miljard dat de Franse bouwmaterialengigant Lafarge deze week uitbracht op de Britse concurrent Redland betekent hoogstwaarschijnlijk het einde van de Engelse onderneming. Misschien dat Lafarge nog wat dieper in de buidel zal moeten tasten of dat er nog een andere kaper met een hoger bod komt, maar met de onafhankelijkheid van Redland lijkt het gedaan.

Deze ontwikkeling heeft de Britse onderneming vooral aan zichzelf te danken. Redland is de laatste jaren onder toenemend vuur van de institutionele aandeelhouders gekomen gezien de matige resultaten. De koers van Redland is gedaald van 634 pence in januari 1994 tot een dieptepunt van 220 pence eind vorige maand.

Enkele dagen geleden meldde bestuursvoorzitter Rudolph Agnew van Redland al dat zijn onderneming “ten prooi kan vallen aan een bod”. Naast Lafarge worden ook ondernemingen als het Australische Pioneer en de Britse concurrenten Hanson en RMC als potentiele bieders genoemd.

Het is de vraag of een van deze groepen op heel Redland wil bieden of slechts de krenten uit de pap wil pikken. Belastingtechnisch is het voor een Britse onderneming sowieso duurder om te bieden op Redland dan voor een buitenlandse kandidaat.

Lafarge biedt 320 pence per aandeel, 24 procent boven de slotkoers van afgelopen vrijdag. Het bod werd door de Redland afgewezen, omdat het “volledig faalt in de erkenning van de waarde van Redland”. De koers van Redland schoot maandag op de Beurs van Londen met 30 procent omhoog om te sluiten op 336,5.

De markt verwacht dus een hoger bod van hetzij Lafarge of een ander. “Maar op meer dan 350 pence moeten beleggers niet rekenen”, aldus een analist.

Problemen

De problemen van Redland duren al lang. De bouwmaterialenfabrikant betaalde in 1992 ongeveer 1 miljard pond (tegen de huidige koers f. 3,2 miljard) voor de Britse bakstenenfabrikant Steetley. De huidige algemeen directeur van Redland, Robert Napier, heeft inmiddels ronduit toegegeven dat dat te veel geld was.

Inmiddels heeft Redland zich volledig uit de bakstenensector teruggetrokken. Zo’n twee jaar geleden stapte Redland uit Terca, de alliantie met het Belgische Koramic voor de productie van bakstenen op het Europese vasteland. Kort daarop deed Redland haar Britse steenfabrieken over aan de concurrent Ibstock.

Redland besloot zich te concentreren op dakpannen en op grondstoffen voor de bouw als zand, grint, kiezels en cement (‘aggregates’). Redland haalde in het boekjaar 1996 nog een bruto-winst van circa f. 800 miljoen op een omzet van f. 7,5 miljard. Over het eerste half jaar van 1997 daalde de brutowinst voor buitengewone baten echter tot f. 230 miljoen, 13 procent minder dan in dezelfde periode van 1996. Een zeer mager resultaat gezien het herstel op de Britse bouwmarkt en de prestaties van andere bedrijven.

Ook de problemen op het Europese vasteland spelen Redland parten, met name in Duitsland. De onderneming is meerderheidspartner in de RBB joint venture voor de productie van dakpannen in Duitsland, waar maatregelen worden getroffen voor een herstructurering. Bovendien zal de sluiting van een verlieslatende ramenfabriek in Duitsland ook tientallen miljoenen ponden kosten.

In Frankrijk gaat het Redland niet veel beter af. Daar onderhandelde Redland ironisch genoeg met Lafarge over de vorming van een 50/50 nieuwe joint venture om haar verlieslatende zand-, grind- en cementactiviteiten in onder te brengen. “Die onderhandelingen zullen nu wel even worden opgeschort”, lachte gisteren een waarnemer in Londen.

Volgens Lafarge zou de groepsomzet na overname van Redland toenemen met 50 procent tot f. 20 miljard. De gecombineerde onderneming zou de grootste producent van zand, cement en grind in de wereld zijn. Via overname zou Lafarge haar marktaandeel in Groot-Brittannie, Duitsland en Noord-Amerika aanmerkelijk versterken. “Wij geloven dat dit bod in het belang is van de aandeelhouders van beide ondernemingen”, aldus president-directeur Bertrand Collomb van Lafarge.

Cash

Het bod van Lafarge is volledig in cash. Collomb denkt de acquisitie volledig via schuld te betalen, al sluit hij voor volgend jaar een aandelenemissie niet uit, als de overname doorgaat. Volgens Lafarge zal een overname tegen de huidige biedprijs de winst per aandeel van Lafarge direct verhogen.

Sommige analisten vragen zich echter af hoe wijs de stap van Lafarge is. “Ze kopen een pot rotzooi”, aldus een analist.

De roep om het vertrek van algemeen directeur Robert Napier van Redland wordt steeds luider. “Die vent moet weg, we hebben lang genoeg geduld gehad”, aldus een institutionele belegger onlangs in de City. Volgens Napier is er echter geen alternatief voor zijn strategie. Hij gaf kort geleden wel toe dat de bijeenkomsten met zijn grootaandeelhouders soms “behoorlijk gewelddadig” zijn.

Reageer op dit artikel